Chikungunya mug in Caribisch gebied

Amsterdam, 23 december 2014 - Sinds enkele maanden is de Chikungunya mug aanwezig in het Caribisch gebied. De mug kwam al voor in gebieden rond de Indische oceaan en in een deel van Afrika, maar heeft zich nu verspreid naar de Caraïben. De Chikungunya mug veroorzaakt Chikungunya-koorts, een infectieziekte die gepaard gaat met koorts, hoofdpijn en ernstige spier- en gewrichtspijn.


Besmetting

Je raakt besmet met het Chikungunya virus als je gestoken wordt door een geïnfecteerde mug. De incubatietijd is 1 tot 12 dagen. Daarna treden de volgende ziekteverschijnselen op:

  • Plotselinge (hoge) koorts
  • Ernstige spier- en gewrichtspijn
  • Hoofdpijn
  • Lichtschuwheid
  • Huiduitslag die enkele weken tot maanden kan aanhouden

Infecties zonder ziekteverschijnselen komen niet vaak voor. De symptomen kunnen variëren van milde tot ernstige klachten. De acute symptomen verdwijnen meestal binnen één tot twee weken.

 

Maatregelen nemen

De belangrijkste maatregel als je reist naar een van de gebieden waar de Chikungunya mug voorkomt is het dragen van bedekkende kleding. Verder is het van belang de onbedekte huid in te smeren met een mugwerend middel dat DEET bevat. De mug steekt alleen overdag. Toch wordt wel aangeraden om ’s nachts te slapen onder een muskietennet.

 

Geen reisbeperkingen

Reis je binnenkort naar een van de landen waar de Chikungunya mug voorkomt? Dan kan de reis gewoon doorgaan. Wel is het goed om beschermende kleding te dragen. De epidemie is over z'n hoogtepunt heen omdat meer mensen zich beschermen tegen de mug. Ook zijn een hoop mensen inmiddels immuun voor de Chikungunya mug.

 

© Allianz Worldwide Partners 2018. Alle rechten voorbehouden.