Braziliaans ziekenhuis peperduur voor Oranjefan

Amsterdam, 5 juni 2014 - Op 12 juni start het WK 2014 in Brazilië. Meer dan 600.000 buitenlandse voetbalfans worden verwacht. Nederlandse voetbalfans die onvoorbereid naar Brazilië gaan, lopen het risico met hoge ziekenhuiskosten te worden opgezadeld. De medische diensten in het land zijn erg duur en doktoren gaan vaak pas aan de slag als er geld is overgemaakt. Daarvoor waarschuwt reisverzekeraar en hulpverlener Allianz Global Assistance.


Financiële ellende
Check voor vertrek zorgvuldig of je een passende reisverzekering hebt afgesloten, zo wordt financiële ellende achteraf voorkomen. Want wie tijdens het toernooi een bezoek brengt aan een Braziliaans ziekenhuis, moet rekening houden met een rekening van honderden euro’s voor slechts één consult. Bij een ziekenhuisopname loopt de rekening al snel in de duizenden euro’s. Indien er sprake is van een gezondheidsprobleem, is het van groot belang om direct contact op te nemen met de alarmcentrale.

Diarree
Geïnfecteerd water, slecht bereid eten en insectenbeten zijn voor de voetbalfans deze zomer de grootste gezondheidsrisico’s. Het is bijvoorbeeld aan te raden om in Brazilië de handen voor elke maaltijd en na ieder toiletbezoek te wassen. Eet geen voedsel dat onvoldoende verhit of gekookt is. Factoren als andere voeding (gekruid eten), jetlag en alcoholgebruik kunnen ook van invloed zijn op het ontstaan van reizigersdiarree. In de meeste gevallen is er dan sprake van milde diarree, drie tot vijf keer per dag, met buikkrampen en lichte temperatuurverhoging.

Malaria
Muggenbeten kunnen in dit deel van de wereld gevaarlijk zijn. Alleen voor het Amazonegebied (Manaus en Cuiaba) wordt malaria profylaxe geadviseerd. Voor de overige gebieden is bescherming voldoende: gebruik tussen zonsondergang en zonsopgang insectenwerende middelen (DEET), draag bedekkende kleding met lange mouwen, slaap onder een klamboe en vermijd gebieden waar het water stilstaat. Fans moeten er verder voor zorgen dat ze tenminste tien dagen voor vertrek een vaccinatie tegen hepatitis A, DTP en gele koorts halen.

Medisch noodgeval
Brazilië heeft een eigen noodnummer. Bij een medisch noodgeval kunnen voetbalfans 192 bellen voor een ambulance en 193 voor de brandweer en hulpdiensten langs de weg. Speciaal voor dit WK zijn extra ziekenhuis faciliteiten geregeld en alle twaalf steden waar er wedstrijden worden gespeeld beschikken over voldoende medische faciliteiten. Het advies is wanneer je een medische professional moet raadplegen, om zo snel mogelijk met de alarmcentrale te bellen. Zo ben je er zeker van dat alle medische en financiële kosten worden gedekt.

© Allianz Worldwide Partners 2018. Alle rechten voorbehouden.