Drukte bij alarmcentrale door langere zomerperiode

Amsterdam, 7 oktober 2016 - Door het aanhoudende warme weer bleef de hulpvraag dit jaar opvallend lang aanhouden in vergelijking met vorig jaar. Meestal neemt die na de zomerperiode in september af, maar door de hittegolf in die maand, bleef het vooral erg druk voor de alarmcentrale op gebied van pechhulpverlening. Er waren in september 15% meer buitenland meldingen ten opzichte van vorig jaar.

Auto’s hebben het zwaar gehad afgelopen maanden. De zomer kende al veel warme dagen, maar daarnaast bleef het ook langer warm dan het voorgaande jaar. Daarom zagen wij in september nog steeds veel pechhulpvragen bij de alarmcentrale binnenkomen van mensen die problemen hadden met kapotte accu’s of airco’s. Vooral op dat soort onderdelen doen zich bij hitte problemen met de auto voor.

Frankrijk
In de zomer zagen wij ook een opvallende toename van pechhulpvragen vanuit Frankrijk (21%) en Spanje (26%). Dat komt omdat Frankrijk voor Nederlanders nog steeds de populairste autovakantiebestemming is, gevolgd door Spanje en Duitsland. Ook  de mislukte couppoging in Turkije zorgde voor een stijging van populariteit van de Zuid-Europese landen.

Smartphone meest geclaimd
In het soort schadeclaims deden zich deze zomerperiode vrijwel geen veranderingen voor. Wel daalde het aantal claims voor foto- en videoapparatuur, omdat tegenwoordig de smartphone wordt gebruikt om te fotograferen en te filmen. De lijst met meest geclaimde artikelen wordt nog steeds aangevoerd door smartphones, gevolgd door foto- en videoapparatuur en brillen en contactlenzen. Niet in de top 5 maar wel opvallend is dat er dit jaar veel meer kleding werd geclaimd.

De top vijf bagageclaims:
 1. Smartphones/mobiele telefoons
 2. iPads (tablets)/laptops
 3. Brillen/contactlenzen
 4. Koffers
 5. Handtas met inhoud

Medische hulpvragen en ongevallen
Naast problemen met de auto of diefstal en verlies van de bagage komen sommige mensen ook fysiek in de problemen. De top 3 ongevallen op reis:
 1. Breuken doordat iemand uitglijdt (bijv. in de badkamer of denk aan ongelukken van de jeugd in de Costa’s)
 2. Val tijdens bijvoorbeeld een wandeling of sport
 3. Verkeersongeval met scooter, auto, fiets of quad

Top 3 medische hulpvragen: 
 1. Bacteriële/virale infecties
 2. Maag/darmontsteking (reizigersdiarree)
 3. Oorontsteking

 

Fietsverzekering banner enkel

 

 

© Allianz Worldwide Partners 2018. Alle rechten voorbehouden.