Ebola, wel of niet op reis?

Amsterdam, 23 september 2014 - Sinds februari 2014 is er sprake van een Ebola-uitbraak in diverse landen in Afrika. Het actuele advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is om niet te reizen naar de landen Guinee, Liberia en Sierra Leone. Reist u binnenkort naar één van de landen waar het Ebolavirus voorkomt, dan heeft dit wellicht invloed op de reis. Hieronder zetten we wat feiten en informatie op een rij.

 

Besmettingsgevaar

Het Ebolavirus veroorzaakt een zeldzame, maar zeer ernstige infectieziekte die gepaard gaat met bloedingen in het lichaam. Het virus wordt overgebracht door direct contact met besmette personen via bloed of andere lichaamsvloeistoffen of door het eten van rauw vlees van besmette wilde dieren. Patiënten zijn alleen besmettelijk vanaf het moment dat zij ziek zijn. Contact met gezonde mensen houdt dus geen risico in. Het risico om besmet te worden voor reizigers is zeer klein.

 

Voorkomen is beter dan genezen

Ondanks dat het besmettingsgevaar zeer klein is, is het toch goed om de nodige (hygiëne)maatregelen in acht te nemen:

 

  • Vermijd contact met patiënten (en hun lichaamsvocht) die symptomen van Ebola vertonen;
  • Vermijd contact met stoffelijke resten en/of lichaamsvocht van overleden patiënten;
  • Vermijd contact met materialen van de patiënt die mogelijk besmet zijn (bijvoorbeeld injectienaalden, kleding, lakens en eetgerei);
  • Blijf uit de buurt van levende en/of dode wilde dieren (waaronder apen, antilopen, knaagdieren en vleermuizen);
  • Eet geen rauw vlees of ‘bushmeat’*;
  • Vrij veilig;
  • Was regelmatig de handen met zeep of andere ontsmettingsmiddelen;
  • Vermijd plekken waar vleermuizen verblijven, zoals grotten of geïsoleerde schuilplaatsen.

 

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen en veiligheidsinformatie over landen. Aan de hand van kleurcodes wordt bepaald hoe veilig een land is. Het meest actuele advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is om niet te reizen naar de landen Guinnee, Liberia en Sierra Leone. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken is altijd het meest recente advies terug te lezen. Ook is er een handige Reisadvies App beschikbaar. Op die manier is informatie altijd bij de hand. Ook zonder internetverbinding. Om de reisadviezen te verkrijgen én actualiseren heeft u wel een internetverbinding nodig.

 

Er wordt afgeraden om te reizen en nu?

Heeft u een reis geboekt naar een van de landen waarvoor wordt afgeraden naartoe te gaan? Dan raadt het ministerie van Buitenlandse Zaken af om de reis voort te zetten. De reis kan in dat geval wellicht omgeboekt worden bij de touroperator. Eventueel kan er gebruik gemaakt worden van het Calamiteitenfonds.

 

Meer informatie

In het bericht ‘wat dekt de reis- en annuleringsverzekering’ leest u meer over wat wel en niet gedekt is in geval van rampen, terrorisme of calamiteiten. Ook geven we hier antwoord op de meest gestelde vragen.

 

How can we help?

Neem voor meer informatie of vragen contact op met onze collega’s van het Service Team. Dit kan via telefoonnummer 020 - 561 8711 of per e-mail via info@allianz-assistance.nl. Bereikbaar op werkdagen tussen 8.00-18.00 uur & op zaterdag tussen 9.00-17.00 uur.

 

 

 

 

*Bushmeat is vlees dat afkomstig is van de jacht op wilde dieren in de tropen. Bijvoorbeeld zoogdieren, zoals egels en apen of reptielen (o.a. schildpadden en slangen).

© Allianz Worldwide Partners 2018. Alle rechten voorbehouden.