Herfsttips voor de auto

Amsterdam, 4 november 2016 - De herfst doet langzaam zijn intrede in Nederland. En nu de klok een uur is teruggezet, zijn ook de dagen weer korter geworden. Tijdens het najaar moeten automobilisten rekening houden met slecht zicht en bijvoorbeeld een nat wegdek, maar ook laagstaande zon komt veel voor. Om de kans op pech in de herfst zo klein mogelijk te maken, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Wij geven een paar handige tips.

Een goede airco, ook in het najaar belangrijk

Veel automobilisten kennen het: beslagen ruiten vlak voor vertrek. Dit wordt veroorzaakt door vochtige lucht in de auto. Bijvoorbeeld van een natte jas, of ademdamp. Beslagen ruiten zijn niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Een goed werkende airconditioning lost dit probleem snel op. Zodra je de airco aanzet, vervangt de droge lucht uit de airco de vochtige damp in de auto. Een goed werkende airco is dus belangrijk. Ook in de winter. Een aanrader dus om de airco goed te (laten) controleren.

Een zonnebril tegen laagstaande zon

De zon staat in het najaar een stuk lager boven de horizon dan in de zomer. Je kunt daardoor sneller verblind worden. Helemaal als het geregend heeft, kan het zicht bij laagstaande zon slecht zijn. Om het zicht optimaal te houden, is het belangrijk om de ruiten van de auto goed schoon te houden. Zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Daarnaast is het aan te raden om een goede zonnebril in de auto te hebben liggen. Gebruik bij voorkeur een zonnebril met polariserende glazen. Deze filteren het licht en kleuren snel mee bij verandering van het licht. Bij fel zonlicht verkleuren de glazen tot een donkere tint. Bij bewolkt weer lichten de glazen op, zodat je altijd helder zicht hebt.

Check de verlichting

Om ervoor te zorgen dat je zelf niet over het hoofd wordt gezien, is het voeren van verlichting erg belangrijk. Wij adviseren daarom om de werking van de verlichting te controleren. Groot licht, dimlichten, knipperlichten, remlichten en mistlampen. Bij koude temperaturen kunnen oude lampen soms ineens kapot gaan. Als de verlichting van de koplamp kapot is en je vervangt deze zelf, dan raden wij aan meteen beide lampen te vervangen. Daarmee voorkom je dat je twee verschillende soorten licht voert.

Goede banden

Als het regent, dan heeft een auto minder goed grip op het wegdek. Het is daarom belangrijk om banden te gebruiken die voldoende profiel hebben. Daarmee wordt aquaplaning voorkomen. Ook is het belangrijk om de snelheid te minderen als het regent. Aquaplaning kan namelijk ontstaan doordat de banden het overtollige water niet snel genoeg kunnen wegwerken. Houd bij regen ook altijd een meer afstand dan normaal. De remweg wordt namelijk langer. Winterbanden zijn een absolute aanrader. Deze blijven elastischer bij lage temperaturen en leveren meer grip bij water, sneeuw en ijs.

Denk aan een goede Pechhulp Verzekering

Ondanks alle goede voorbereidingen kan het toch gebeuren dat je met pech komt te staan. Met de Pechhulp Verzekering van Allianz Global Assistance kun je rekenen op snelle en professionele hulp bij pech. Er wordt altijd geprobeerd om de auto ter plekke te repareren. En als dat niet mogelijk is, wordt de auto of motor naar een garage gesleept. Uiteraard krijg je in dat geval een vervangende auto ter beschikking, zodat je verder kunt naar de afspraak. Bekijk alles over Pechhulp op onze website.
Fietsverzekering banner enkel

 

 

© Allianz Worldwide Partners 2018. Alle rechten voorbehouden.