Pestepidemie in Madagaskar

Amsterdam, 23 november 2014 - Op 21 november 2014 maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat er een pestepidemie is uitgebroken in Madagaskar. Op dit moment gelden er geen reisbeperkingen. Wel is het goed om de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. Daar vind je actuele reisadviezen en veiligheidsinformatie over landen.

 

Besmetting

De pest is een bacteriële ziekte veroorzaakt door Yersinia pestis. De ziekte wordt overgedragen door vlooien die besmette knaagdieren hebben gebeten. Mensen worden ziek als ze door een besmette vlo worden gebeten. De bacterie veroorzaakt builen (een zwelling van de lymfeklieren). Als de bacteriën de longen bereiken, ontwikkelt de patiënt een longontsteking (de pest). De pest is een van de meest besmettelijke ziekten.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een snelle verspreiding van de dodelijke ziekte, nu er ook gevallen in de hoofdstad Antanavarivo bekend zijn. De hoge bevolkingsdichtheid en minder goed georganiseerde gezondheidsdiensten kunnen ervoor zorgen dat dit aantal snel stijgt. Een ander probleem is dat vlooien die de ziekte overbrengen, vaak resistent zijn voor bestrijdingsmiddelen.

 

Geen reisbeperkingen

Op dit moment gelden er geen reisbeperkingen voor Madagaskar. Reis je binnenkort naar Madagaskar, dan is het goed om de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. Daar is altijd het meest recente reisadvies terug te lezen. Ook is er een handige Reisadvies App beschikbaar. Op die manier heb je (reis)informatie altijd bij de hand.

 

© Allianz Worldwide Partners 2018. Alle rechten voorbehouden.