Allergiën en astma

Met een allergie of astma is reizen geen probleem. Je wordt wel verwacht de adviezen van je arts goed op te volgen. Bovendien moet je astma of allergie volledig onder controle zijn. Ga je onverhoopt eerder naar huis wegens ziekte? Zorg dan voor een medisch rapport zodat je aanspraak kunt maken op je eventueel afgesloten Annuleringsverzekering.

Mensen met een allergie of astma wordt niet afgeraden om te reizen, zelfs niet als je toestand ernstig is. Je wordt wel verwacht je eigen lichaam goed te kennen en te begrijpen en de adviezen van je arts goed op te volgen. Ook moet je astma of allergie volledig onder controle zijn. Maak om zeker te zijn nog een week voor je vertrek een afspraak met je arts zodat je lichaam kan wennen aan een eventuele wijziging in de behandeling.

Zorg ervoor dat je naast je reguliere EHBO-doos meer dan voldoende medicatie bij je hebt. Vraag je arts ook om medicatie voor te schrijven in geval van verslechtering. Denk hierbij aan antihistaminica, corticoïden en zelfs adrenaline om snel te reageren in een moeilijke situatie. Hij kan ook antibiotica voorschrijven, vooral als je reist naar ‘moeilijke’ landen, maar wees voorzichtig. Dien alleen zelf medicatie toe als er geen lokale medische hulp beschikbaar is. 

Heb je een chronische ziekte of een medische voorgeschiedenis, vraag dan aan je arts om een medisch rapport voor je te schrijven, bij voorkeur in het Engels. Dit rapport moet aangeven wat de diagnose is (liefst onder de Latijnse benaming), een korte beschrijving van je ziekte, de resultaten van de meest recente onderzoeken en het behandelplan.

Wijk niet af van je normale behandelplan, zelfs niet tijdens het vliegen. Houd je medicijnen altijd bij de hand, dus niet in de koffer. Neem ook een extra recept mee met vermelding van de internationale stofnamen. De internationale naam van Voltaren is bijvoorbeeld diclofenac. Op deze manier kun je medicatie makkelijker verkrijgen en ben je er van verzekerd dat je de juiste medicatie krijgt.

Mensen met allergieën hebben vaak de angst dat er op reis nieuwe allergieën gaan ontwikkelen. Dit is mogelijk maar niet goed te voorspellen. Meestal zijn deze allergieën van dezelfde aard als de bestaande allergieën en kun je die bestrijden met je eigen medicatie. Voorzie je problemen, kies dan een bestemming waar goede medische zorg beschikbaar is.
De lucht in vliegtuigen is zeer droog en het kan koud zijn. Vooral in een stressvolle situatie kan deze lucht een astma-aanval stimuleren. Op tijd medicatie gebruiken en voldoende water drinken kan problemen voorkomen. De lucht in vliegtuigen is wel redelijk schoon dankzij speciale stoffilters.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken bestaat een zonneallergie niet. Een betere benaming is lichtgevoeligheid of fotosensitiviteit. Bepaalde medicatie, in het bijzonder antibiotica, kan lichtgevoeligheid veroorzaken bij blootstelling aan de zon. UV- en thermische zonnestralen kunnen letsel veroorzaken aan de huid, van eenvoudige irritaties tot ernstige brandwonden. Ze kunnen bestaande tekenen van huidallergie verhogen.

Naast het vermijden van medicijnen die in het verleden problemen veroorzaakt hebben, is het ook beter om eventuele behandelingen waarmee je niet bekend bent te vermijden. Deze regel geldt ook voor voedselallergieën. Schelpdieren en toevoegingen aan levensmiddelen zoals sulfieten in witte wijn en gedroogde vruchten kunnen bijvoorbeeld sterke allergische reacties uitlokken. Bestudeer de etiketten en ingrediënten om problemen te voorkomen.

Luchtvervuiling is aanwezig in alle grote steden van de wereld. Probeer vooral lange wandelingen te vermijden, in het bijzonder wanneer het erg warm is of het verkeer extreem druk is. 

Hetzelfde geldt voor het beoefenen van sport op vakantie. Kies je sport dan ook zorgvuldig. Duiken is de enige sport die formeel verboden is voor astma patiënten. Droge lucht die te koud of te warm is kan een aanval uitlokken. Het is het beste om geleidelijk op te warmen en veel water te drinken. Maak gebruik van medicatie als dit voorgeschreven is. Forceer niets als je verkouden bent of als er veel vervuiling in de lucht aanwezig is. 

Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent maar raadpleeg een arts ter plaatse. De alarmcentrale van je reisverzekering kan je helpen. Zij geven je advies bij de keuze van een goed ziekenhuis ter plaatse en regelen eventueel de betaling hiervan.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.