Gele koorts

Een muggenbeet kan vele soorten virussen en parasieten overbrengen op de mens. Zo kun je op bepaalde plekken van de wereld gele koorts kunnen oplopen wanneer je wordt gestoken. Op deze pagina geven wij je meer informatie over dit virus en lichten we toe hoe je kunt voorkomen dat je besmet wordt.

Gele koorts is een virusziekte. Het kan overgebracht worden door een steek van de Aedes mug.

Er zijn twee belangrijke geografische zones waar gele koorts voorkomt:

  • Zone 1, Intertropisch Afrika: Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek, Congo - Zaïre, Congo Brazzaville, Ivoorkust, Ethiopië, Gambia, Gabon, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Equatoriaal-Guinea, Kenia, Liberia, Malawi Republiek, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Oeganda, Rwanda, Senegal, Sierra Leone, Somalië, Soedan, São Tome en Príncipe, de Verenigde Republiek Tanzania, Tsjaad, Togo, Zambia.
  • Zone 2, Intertropisch Zuid- en Midden-Amerika: Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Frans-Guyana, Panama, Peru, Suriname, Trinidad en Tobago, Venezuela.

In de meeste gevallen is gele koorts een goedaardige ziekte. Drie tot zes dagen na de besmetting komen symptomen zijn vergelijkbaar met griep. Het begin kan heftig verlopen met hoge koorts, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en spierpijn.

Een efficiënte behandeling bestaat eigenlijk niet, maar medicatie kan worden voorgeschreven om de symptomen te behandelen (paracetamol, codeïne). Vermijd aspirine.

In de meeste gevallen verdwijnt de ziekte na 24 tot 72 uur. De koorts daalt en de herstelperiode is relatief kort zonder na-effecten. Helaas gaat deze remissieperiode soms vooraf aan een ernstigere vorm van de ziekte. Na enkele uren of soms zelfs dagen later, kan de koorts weer stijgen en kan de patiënt last krijgen van maagbloedingen, geelzucht (vandaar de naam gele koorts) en ernstige nierproblemen. De patiënt kan last van delirium en epileptische aanvallen krijgen en in een coma raken. Van de groep patiënten met deze ernstige vorm overlijdt 20 procent.

Vanwege het ontbreken van een specifieke behandeling voor gele koorts is het absoluut noodzakelijk om de vaccinatie te hebben. Dit is verplicht of sterk aanbevolen voor alle tropische Afrikaanse en Amerikaanse landen. De vaccinatie is voor sommige landen ook verplicht als je vanuit een land binnenkomt waar gele koorts heerst, of daar recent geweest bent. 

De vaccinatie is alleen verkrijgbaar in een erkend vaccinatiecentrum. Hij bestaat uit een enkele injectie die wordt geregistreerd in een inentingsboekje. Het vaccin moet minimaal 10 dagen voor vertrek worden toegediend en is 10 jaar geldig en waarschijnlijk langer. Maar let op! Dit vaccin wordt niet aanbevolen voor mensen die allergisch zijn voor eieren. 

Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent maar raadpleeg een arts ter plaatse. De alarmcentrale van je reisverzekering kan je helpen. Zij geven je advies bij de keuze van een goed ziekenhuis ter plaatse en regelen eventueel de betaling hiervan.

Deze vaccinatie wordt niet aanbevolen voor kinderen onder zes maanden, zwangere vrouwen en mensen met een niet goed werkend immuunsysteem en bepaalde allergieën. Voor deze groepen is het aangeraden gele koorts gebieden te vermijden. Als de reis toch noodzakelijk is, zal je arts beoordelen wat de risico’s zijn. Let op: als de vaccinatie niet gegeven mag of kan worden, kunnen een aantal landen een medische verklaring eisen om je toe te laten.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.