Knokkelkoorts

Een muggenbeet kan meer gevolgen hebben dan je wellicht verwacht. Als je wordt gestoken in een (sub)tropisch gebied, dan heb je de kans dat je knokkelkoorts oploopt. Dit is een virusziekte die wordt overgebracht door een steek van de Aedes mug. Om je hiertegen te beschermen geven wij je een aantal tips.

Knokkelkoorts (Dengue Fever) is een virusziekte overgebracht door een steek van de Aedes mug ofwel de ‘tijgermug’; de mug is goed herkenbaar aan de witte vlekjes op lichaam en poten.

De ziekte komt voor in tropische en subtropische gebieden; in veel landen in Zuidoost-Azië, Oceanië en het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika, maar ook inmiddels geïmporteerd in Europa, delen van Brazilië, de Verenigde Staten en Noord-Oost Australië.

De mug die verantwoordelijk is voor de knokkelkoorts leeft in zowel landelijke als vooral ook in stedelijke gebieden. Hij is bestand tegen temperatuursveranderingen en steekt 's nachts en overdag, vooral ná zonsopgang en vóór zonsondergang. Dit in tegenstelling tot zijn neef, de Anopheles malariamug die alleen 's avonds en 's nachts steekt.

Knokkelkoorts is in de meeste gevallen een goedaardige ziekte met symptomen die lijken op griep. Twee tot zeven dagen na de besmetting ontstaan klachten: hoge koorts, soms boven de 40 graden, hoofdpijn, pijn achter de ogen, spier- en gewrichtspijn, vandaar de naam knokkelkoorts. Na enige dagen kunnen ook misselijkheid, braken, keelpijn, hoesten en huiduitslag op handen en voeten ontstaan.

Er bestaat geen specifieke anti-knokkelkoorts medicatie. Wanneer medicatie wordt voorgeschreven is dat alleen om de symptomen te bestrijden, zoals ook bij griep.

In de meeste gevallen genees je volledig, na soms een herstelperiode van maanden. Soms kan knokkelkoorts overgaan  in een veel ernstiger vorm, de zogenaamde ‘hemorragische knokkelkoorts’. Deze wordt gekenmerkt door heftige buikpijn, bloedneuzen en bloedingen onder de huid (purpura). Deze ziekte kan dodelijk zijn, vooral bij kinderen onder de 15 jaar en voor mensen die lijden aan een niet goed werkend immuunsysteem.

Er bestaat nog geen vaccin of specifieke medicatie. Het is daarom van cruciaal belang om je goed te beschermen tegen muggenbeten in de gebieden waar knokkelkoorts voorkomt. Vaak is er sprake van seizoensgebonden uitbraak van de ziekte, meestal tijdens en een aantal weken na het regenseizoen.

Hier de belangrijkste adviezen om risico op knokkelkoorts te verminderen:

  • De muggen hebben het al op je gemunt als je met het vliegtuig aankomt. Bereid je dus voor door muggenwerende middelen in je handbagage mee te nemen, vooral als je in de avonduren aankomt.
  • Draag kleding met lange mouwen en lange pijpen. 
  • Breng regelmatig muggenwerende middelen aan, gebruik deze volgens voorschrift.
  • Slaap onder een in goede staat verkerende geïmpregneerde klamboe. De klamboe moet de vloer raken of onder het matras worden weggestopt zodat hij goed afsluit.
  • Laat de airconditioning en/of ventilator aan in je kamer.

Insectwerende middelen zijn in verschillende vormen en concentraties beschikbaar (lotions, crèmes, sprays of sticks). Belangrijk: gebruik deze middelen volgens de gebruiksaanwijzing in de bijsluiter en breng ze alleen aan op de blote huid. Met een spray kan bijvoorbeeld beter niet rechtstreeks op het gelaat worden gespoten, ogen en mond moeten dan bedekt zijn, dus eerst op een hand en daarmee opbrengen is veiliger. Deze producten zijn niet bestand tegen water dus herhaal de toepassing regelmatig.

Kinderen onder de 15 jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben meer kans om de ernstige vorm van knokkelkoorts op te lopen. Het is daarom van essentieel belang om de preventieve maatregelen strikt toe te passen. 

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.