Reizen met jonge kinderen

Reizen met jonge kinderen hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel verstandig je reis goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je de juiste voorbereidingen treft en laat je informeren over inentingen, voeding, etc. Wij raden je aan om voor vertrek na te gaan of de gekozen vakantiebestemming geschikt is voor kinderen.

Raadpleeg je arts minimaal twee maanden voor vertrek en voor het plannen van de reis, om te achterhalen of de gekozen bestemming wel geschikt is voor je kind.

Neem naast je eigen EHBO-doos ook een 'kind-specifieke' verbandtrommel mee. Zorg ervoor dat je voldoende kinderparacetamol, rehydratiepoeders, sterilisatietabletten voor babyflesjes, anti-braakmedicatie, antiseptica, een thermometer en een zoutoplossing bij je hebt. Raadpleeg wel eerst je arts (thuis of ter plaatse) of lees de bijsluiters, voordat je de medicatie gaat toedienen. 

Afhankelijk van de bestemming kunnen je de volgende spullen voor de kinderen meenemen: zonnebrandcrème voor kinderen, een zonnehoed, opblaasbare zwembandjes, muggenmelk en een geïmpregneerde klamboe.

Het is verstandig om een reisbestemming te kiezen waar je een hoog niveau gezondheidszorg en sanitaire voorzieningen aan zult treffen. Het is niet aan te raden om met erg jonge kinderen naar tropische landen af te reizen, tenzij het absoluut noodzakelijk is.

Raadpleeg je arts ruim van te voren om te checken of alle vaccinaties van je kinderen up-to-date zijn. Vaccinatievereisten kunnen variëren, afhankelijk van het land waarin je woont. De overwegingen om kinderen te laten vaccineren zijn zo specifiek, dat we die bewust niet vermelden. Ga (ruim twee maanden van te voren) op bezoek bij je huisarts, travel clinic of de GGD.

Het wordt afgeraden om met kleine kinderen naar een malariagebied te reizen. Als dit onvermijdelijk is, bescherm jezelf en je kinderen dan goed tegen muggenbeten door het gebruik van een geïmpregneerde klamboe, het dragen van lange kleding en het gebruik van muggenafweermiddelen. Vraag je arts of apotheek om advies over kindvriendelijke insectwerende middelen.

Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent maar raadpleeg een arts ter plaatse. Bel de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen je helpen. Zij geven je advies bij de keuze van het beste ziekenhuis ter plaatse en eventueel de betaling hiervan.

Moedermelk is de beste voeding voor baby's tot zes maanden oud. Maar het kan gebeuren dat de melktoevoer ontregelt door het reizen, dus zorg ervoor dat je flesvoeding bij je hebt, als aanvulling. Evenals flessen water voor de reis. Het voorbereiden van babyflessen vereist bijzondere zorg. Zuiver het water (tenzij je verzegelde flessen mineraalwater kan vinden op je bestemming) en steriliseer de flessen. Probeer er achter te komen voor vertrek of geschikte babyvoeding beschikbaar is op de bestemming.

Wees alert op het wassen van je handen met water en zeep voor en na elke maaltijd, na gebruik van het toilet en voor het slapen gaan, om diarree te voorkomen. Houd je nagels kort en eet altijd samen met je kinderen. Geef je kinderen alleen gekookt voedsel, zuivelproducten waarvan duidelijk is aangeven waar zij vandaan komen en flesjes drinken zonder ijs. Schil alle vruchten en vermijd alle rauwe groenten en salades.

Als je met diarree te maken krijgt, pas dan de voedselinname gelijk aan totdat de ontlasting weer normaal is. Laat je kind veel en vaak water drinken om uitdroging te voorkomen. Geef het een rehydratieoplossing of bereid dit zelf door vijf theelepels suiker en een halve theelepel zout in één liter water op te lossen. Tijdens de eerste zes uur kun je de babyfles vervangen door de rehydratieoplossing. Daarna kun je 20% van de oplossing aan de babyfles toevoegen en langzaam afbouwen. Als je nog borstvoeding geeft, geef je baby de rehydratieoplossing en zuiver water tussen voedingen door. In geval van braken geef je je kind de rehydratieoplossing met een lepel en bouw de hoeveelheid op. 

Een ouder kind met deze verschijnselen kan voedsel eten zoals:

 • mager vlees of vis zonder vet;
 • rijst, pasta, aardappelen, wortelen, harde kaas;
 • bananen, appelmoes, appel-kweepeercompote of appel-banaancompote;
 • droge koekjes of toast.

Vermijd zuivelproducten zoals yoghurt of room-desserts op basis van melk, groenten en fruit die niet hierboven vermeld zijn en/of volkorengranen, vleeswaren, vlees in saus en gebakken voedsel.

Hier volgt een aantal tips om situaties te voorkomen:

 • Laat je kind de fles drinken tijdens het opstijgen en landen van het vliegtuig. 
 • Vermijd lange excursies in auto's of bussen, vooral in zeer warme klimaten.
 • Bescherm je kind goed tegen de zon. Houd het in een schaduwrijke en goed geventileerde plaats. Geef hem of haar veel water te drinken en zorg ervoor dat je kind een zonnehoed en geschikte kleding draagt en dat je regelmatig zonnebrandcrème smeert. Kinderen onder de zes maanden mag je niet aan de zon blootstellen.
 • Kies lichte, luchtige en gemakkelijk te wassen kleding, bij voorkeur van katoen of linnen.
 • Laat je kind niet op blote voeten lopen, vooral niet op zand of vochtige grond. Daar kunnen uitwerpselen van dieren, larven, insecten of afval liggen. 
 • Blijf altijd alert wanneer je kind aan het zwemmen is of zich in de buurt van water verkeert. Een jong kind kan al verdrinken in slechts een paar centimeter water.
 • Sta je kind niet toe om te zwemmen in vijvers of rivieren. Zij lopen het risico om parasieten op te lopen.
 • Laat je kind nooit met dieren spelen. Zij kunnen besmet zijn met het dodelijke rabiësvirus (hondsdolheid).

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.