Reizigersdiarree komt op veel vakantiebestemmingen voor.
Er bestaan verschillende verwekkers van reizigersdiarree:
Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van reizigersdiarree:
De risico's van besmetting zijn aanzienlijk in het gehele Afrikaanse continent, in Azië, Midden-Amerika en Latijns-Amerika en in de landen rond de Middellandse Zee.
Reizigersdiarree treedt in meeste gevallen drie tot zeven dagen na het begin van de reis op en is vaker vervelend dan ziekmakend. Het kan ook symptoom zijn van een andere (infectie)ziekte die een andere behandeling vereist. Denk bijvoorbeeld aan malaria of virale hepatitis.
Je hebt reizigersdiarree als je meer dan driemaal per dag last hebt van waterige, dunne ontlasting, die soms gepaard gaat met slijm en bloed, buikpijn, misselijkheid of braken. Je kunt ook koorts, rillingen, hoofdpijn, gewrichtspijn, intense vermoeidheid en gebrek aan eetlust ervaren. Als deze symptomen aanhouden of niet verbeteren binnen 48 uur, raadpleeg dan een arts, vooral in situaties waarbij de patiënt bestaande hartproblemen, een nieraandoening, of suikerziekte heeft.
De behandeling is grotendeels rehydratie, dus vochttoediening om te zorgen dat je niet uitdroogt. Neem bij voorkeur vocht dat rijk is aan suiker en wat zout maar zonder prik. Een arts kan een behandeling specifiek voor je behoeften en je bestemming voorschrijven. In het geval van uitdroging, braken en als normaal eten niet mogelijk is, moet je misschien naar het ziekenhuis voor bloedtesten, ontlastingsonderzoek en een juiste behandeling. Het meenemen van zakjes ORS om eventueel dreigend zouttekort door de diarree aan te vullen kan handig zijn, zeker in het geval gereisd wordt naar een afgelegen bestemming. ORS is te verkrijgen bij iedere apotheek.
Preventie is essentieel voor deze ziekte.
Hier zijn een paar aanbevelingen om de risico's op besmetting te verminderen:
Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent maar raadpleeg een arts ter plaatse. De alarmcentrale van je reisverzekering kan je helpen. Zij geven je advies bij de keuze van een goed ziekenhuis ter plaatse en regelen eventueel de betaling hiervan.
Veelgestelde vragen
Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.
Reviews - De klant aan het woord
Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.
Algemene contactinformatie
Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.