Reizigersdiarree

Het komt regelmatig voor dat Nederlandse reizigers last krijgen van diarree op hun bestemming. Dit heeft vaak te maken met andere hygiëne-, eet- en drinkgewoontes in het vakantieland. Het kan erg vervelend zijn als je hiermee te maken krijgt. Wij geven je daarom een aantal tips om dit te voorkomen.

Reizigersdiarree komt op veel vakantiebestemmingen voor. 

Er bestaan verschillende verwekkers van reizigersdiarree:

  • Bacteriën; de meest voorkomende daarvan zijn Escherichia coli en Salmonella;
  • Virussen (Rotavirus, Adenovirus, Enterovirus);
  • Darmparasieten zoals amoeben.

Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van reizigersdiarree:

  • Lokaal besmet eten en drinken kan reizigersdiarree veroorzaken: water uit de kraan, uit open flessen en ijs, ongeschild fruit, ongekookte groenten, salades en rauwkost, zuivelproducten die niet continu gekoeld zijn gebleven, ongepasteuriseerde producten, rauw vlees, vleeswaren en eieren.
  • Hygiëne en levensstijl: handen die niet regelmatig en grondig worden gewassen, verandering van voeding en hygiënische gewoontes rond de bereiding van voedsel. 

De risico's van besmetting zijn aanzienlijk in het gehele Afrikaanse continent, in Azië, Midden-Amerika en Latijns-Amerika en in de landen rond de Middellandse Zee.

Reizigersdiarree treedt in meeste gevallen drie tot zeven dagen na het begin van de reis op en is vaker vervelend dan ziekmakend. Het kan ook symptoom zijn van een andere (infectie)ziekte die een andere behandeling vereist. Denk bijvoorbeeld aan malaria of virale hepatitis.

Je hebt reizigersdiarree als je meer dan driemaal per dag last hebt van waterige, dunne ontlasting, die soms gepaard gaat met slijm en bloed, buikpijn, misselijkheid of braken. Je kunt ook koorts, rillingen, hoofdpijn, gewrichtspijn, intense vermoeidheid en gebrek aan eetlust ervaren. Als deze symptomen aanhouden of niet verbeteren binnen 48 uur, raadpleeg dan een arts, vooral in situaties waarbij de patiënt bestaande hartproblemen, een nieraandoening, of suikerziekte heeft.

De behandeling is grotendeels rehydratie, dus vochttoediening om te zorgen dat je niet uitdroogt. Neem bij voorkeur vocht dat rijk is aan suiker en wat zout maar zonder prik. Een arts kan een behandeling specifiek voor je behoeften en je bestemming voorschrijven. In het geval van uitdroging, braken en als normaal eten niet mogelijk is, moet  je misschien naar het ziekenhuis voor bloedtesten, ontlastingsonderzoek en een juiste behandeling. Het meenemen van zakjes ORS om eventueel dreigend zouttekort door de diarree aan te vullen kan handig zijn, zeker in het geval gereisd wordt naar een afgelegen bestemming. ORS is te verkrijgen bij iedere apotheek.

Preventie is essentieel voor deze ziekte. 

Hier zijn een paar aanbevelingen om de risico's op besmetting te verminderen:

  • Was je handen voor en na elke maaltijd, na het gebruik van de toiletten en voor het naar bed gaan 's nachts.
  • Let op wat je eet: drink uit gesloten flessen met originele dop en neem geen ijs.
  • Schil fruit en vermijd rauwe groenten.
  • Eet alleen gekookt voedsel.
  • Eet alleen zuivelproducten waarvan duidelijk is waar ze vandaan komen en of altijd goed gekoeld zijn geweest.

Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent maar raadpleeg een arts ter plaatse. De alarmcentrale van je reisverzekering kan je helpen. Zij geven je advies bij de keuze van een goed ziekenhuis ter plaatse en regelen eventueel de betaling hiervan.

Uitdroging door diarree kan levensgevaarlijk zijn voor kinderen, zwangere vrouwen en ouderen. Het is daarom van cruciaal belang om direct een arts te raadplegen. Een kort verblijf in een plaatselijk ziekenhuis met vochttoediening per infuus en gerichte antibiotica kan soms nodig zijn.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.