Thalasso- en Hydrotherapie

Als je op reis bent kun je ervoor kiezen om een behandeling te ondergaan bij bijvoorbeeld een kuuroord (spa). Dit kan om verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat je het prettig vindt of omdat het een helende werking zou bieden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Thalasso- of Hydrotherapie. Op deze pagina geven wij je meer informatie over beide behandelingen.

Thalassotherapie (zeewatertherapie) is al sinds de Oudheid erkend voor zijn helende werking op het lichaam. In de Thalassotherapie maakt men gebruik van een combinatie van zeewater, modder, zeewier en klimaataanpassing.

Thalassotherapiebehandelingen kunnen pijn verlichten, lichamelijk en geestelijk welzijn geven en je een betere dagelijkse hygiëne aanleren. Klachten die bij de behandeling baat kunnen hebben zijn rugklachten, gezwollen benen, stoppen met roken, afvallen en stress.

Over het algemeen blijf je baat houden tot een week na de behandeling, maar je zorgverzekering vergoedt het niet. De behandelingen zijn vaak op wisselende tijdstippen; de ene dag in de ochtend en de volgende dag in de middag. Behandelingen vinden plaats in groepsverband of individueel met het doel je te laten ontspannen en beter te laten voelen.

Iedereen kan Thalassotherapie ondergaan, ongeacht leeftijd of hoeveelheid lichamelijke activiteit. Mensen met hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, niet geopereerde botbreuken, jodiumallergieën en die langer dan zes maanden zwanger zijn, wordt aangeraden eerst contact met de huisarts op te nemen. Daarnaast zal een van de artsen van het kuuroord je benaderen en je op de risico’s wijzen en de behandelingen op je aanpassen.

Om optimaal te profiteren van je Thalassotherapie, adviseren wij het volgende:

  • Kies een geschikte therapie, aangepast aan je persoonlijke situatie. De arts van het kuuroord kan je hierover adviseren.
  • Neem niet teveel bagage mee. Denk onder andere aan antislipsandalen, twee badpakken, een badmuts (verplicht bij groepsbehandelingen en in het zwembad), een sportuitrusting en hydraterende crèmes voor je gezicht, lichaam en haar. Het kuuroord zal voor een badjas, washandjes en handdoeken zorgen.
  • Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent maar raadpleeg een arts ter plaatse. Bel de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij kunnen je helpen. Zij geven je advies bij de keuze van het beste ziekenhuis ter plaatse en eventueel de betaling hiervan.

Hydrotherapie of watertherapie kan voor mensen met pijnklachten in spieren en gewrichten een positieve uitwerking hebben. Bij hydrotherapie worden oefeningen gedaan in warm water.

Er zijn vele verschillende behandelingen mogelijk, afhankelijk van de ziekte of aandoening. Behandelingen vinden plaats in een bad, zwembad, douche, stoombad of modderbad, eventueel in combinatie met een massage, ontspanningsoefeningen, gymnastiek, yoga, pilates, enzovoort. Hydrotherapie is erg populair en spa’s kun je overal in de wereld vinden.

Frankrijk heeft alleen al meer dan 100 spa’s, voornamelijk gelegen in de bergachtige gebieden. Je reisbureau kan je hierover adviseren of je kunt het internet raadplegen voor meer informatie. De voordelen van watertherapie behandelingen zijn van oudsher bekend en zijn afhankelijk van de samenstelling van het water in het kuuroord (bicarbonaten, sulfaten en chloriden). De kuren zijn beschikbaar vanaf zes dagen. Een arts in de spa zal je adviseren wat het beste voor je is.

Hydrotherapie wordt aanbevolen bij patiënten die lijden aan reuma, artrose, huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis, hart - en vaatziekten, tabaksverslaving, suikerziekte en obesitas. Ook beveelt men het aan bij ziektes die gekoppeld zijn aan allergieën. Denk daarbij aan terugkerende astma en bronchitis.

Niet elke spa is geschikt voor elke aandoening. Dit is afhankelijk van de samenstelling van het water, het klimaat, de ligging en het specialisme van de aanwezige artsen. Hydrotherapie is nu een erkende medische behandelingsmethode voor kinderen en volwassenen, die continu wordt aangepast aan de nieuwste technologische ontwikkelingen. 

Patiënten met ernstige hart- of longziektes, hersenletsel, trombose, hardnekkige infecties of kanker wordt geadviseerd eerst hun specialist te raadplegen.

Plan je hydrotherapiebehandeling ruim van te voren om er het meeste profijt van te krijgen.     

Hier volgen wat praktische tips:

  • Raadpleeg je huisarts welke therapie hij aanbeveelt. 
  • Hydrotherapie wordt vaak gepromoot als een medische handeling. Zoek na of je ziektekostenverzekering deze kosten dekt.
  • Maak je reserveringen zo vroeg mogelijk om teleurstellingen te voorkomen. 
  • Neem antislipsandalen, meerdere badpakken, een badmuts en een sportuitrusting mee.
  • Maak direct na aankomst een afspraak met de arts in de spa. Na het gesprek zal hij of zij je een geschikt behandelingsplan voorschrijven.
  • Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent maar raadpleeg een arts ter plaatse. De alarmcentrale van je reisverzekering kan je helpen. Zij geven je advies bij de keuze van het beste ziekenhuis ter plaatse en eventueel de betaling hiervan.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.