Vaccinaties

Elke vaccin beschermt je tegen bepaalde ziektes, die je via een bacterie of virus kunt oplopen. Door je te laten vaccineren voorkom je besmetting. Bij een Doorlopende (Zaken)Reisverzekering of Globetrotter Reisverzekering kun je gratis gebruikmaken van Inentingsadvies van Allianz Global Assistance.

Een vaccin heeft drie doeleinden: 

 1. het beschermt je tegen ernstige en soms zelfs dodelijke ziektes
 2. het zorgt voor collectieve gezondheidsbescherming
 3. het helpt met het uitroeien van ziektes zoals de pokken

Er bestaan twee soorten vaccins: 

 1. vaccins die levende verzwakte organismen bevatten
 2. vaccins bestaand uit gedode organismen

Vaccins kunnen soms wat ongemak veroorzaken, zoals pijn of irritatie op de plek waar het vaccin is ingebracht, een grieperig gevoel, gewrichtspijn, huiduitslag of hoofdpijn. Infecties of hoge koortsaanvallen komen zelden voor.

Deze bijwerkingen zijn natuurlijk niet vergelijkbaar met de eigenlijke ziekteverschijnselen die je zou krijgen als je geen vaccin zou nemen. Bijwerkingen zoals infecties, heftige allergische reacties en uitval komen bij toediening van de vaccins in uitzonderlijke gevallen wel eens voor. Raadpleeg je huisarts en bespreek je eventuele medische toestand en voorgeschiedenis (zwangerschap, griep, enzovoort) voordat je het vaccin toegediend krijgt.

Gebruik je antistollingsmiddelen? Lijd je aan een vorm van immuundeficiëntie of een progressieve neurologische aandoening? Of heb je de neiging om ernstige allergische reacties te krijgen? Raadpleeg dan eerst je huisarts of specialist. Die kan je adviseren over het nemen van voorzorgsmaatregelen of je adviseren om bepaalde vaccins niet te nemen. Vraag dan wel om een vrijwaringscertificaat. Het is niet nodig om de reden hiervan te vermelden.

Het is belangrijk om je persoonlijk vaccinatieprogramma up-to-date te houden. Als je reisplannen hebt, raadpleeg je arts dan minimaal twee maanden van tevoren. Je hebt dan voldoende tijd om de vaccinatie-geschiedenis van jou (en je kinderen) te herzien. Zo heb je ook de gelegenheid om bijtijds extra vaccinaties in te plannen. Houd er ook rekening mee dat sommige vaccins pas na een paar weken effect hebben of gespreid toegediend moeten worden.

Raadpleeg je huisarts of de GGD met de vraag welke vaccins verplicht zijn en welke worden aanbevolen. Dit is afhankelijk van je thuisland en je uiteindelijke reisbestemming. Het is belangrijk om je strikt aan deze aanbevelingen te houden.

 • Buiktyfus: aanbevolen voor iedereen die van plan is om voor langere periodes in een risicogebied te verblijven, bijvoorbeeld op het platteland van India, Afrika of Latijns-Amerika. Deze vaccinatie is ook aanbevolen als je oorspronkelijk uit een van deze landen komt en daar op vakantie/familiebezoek gaat.
 • Cholera: het cholera-vaccin zal worden geëvalueerd tijdens je bezoek aan je huisarts of de GGD.
 • Difterie: controleer of je een booster* nodig hebt. Difterie wordt om de 10 jaar gegeven.
 • Gele koorts: ook al wordt dit vaccin niet overal verplicht gesteld, toch wordt het vaccin streng aanbevolen voor alle reizigers die van plan zijn om West- en Centraal-Afrika of het Amazonegebied te bezoeken.
 • Hepatitis A: deze vaccinatie wordt voor ontwikkelingslanden aanbevolen voor kinderen ouder dan een jaar en voor volwassenen onder de 50 jaar. Voor volwassenen ouder dan 50 jaar is het raadzaam eerst bloed te laten prikken en het immuunsysteem te checken, alvorens de vaccinatie wordt toegediend.
 • Hepatitis B: aanbevolen voor risicogroepen, medisch personeel en diegene die langere tijd in ontwikkelingslanden zal verblijven.
 • Hondsdolheid/Rabiës: dit vaccin wordt aanbevolen voor alle wandelaars en voor diegene die is blootgesteld aan de virale ziekte via zijn of haar beroep.
 • Japanse encephalitis: aanbevolen voor alle reizigers die tijdens epidemieën langer dan vier weken op het platteland van Azië verblijven.
 • Meningokokken meningitis: het A + C + Y + W135 vaccin wordt aanbevolen voor alle mensen die van plan zijn voor langere tijd in risicogebieden te verblijven. Denk aan een bedevaart naar Mekka, een verblijf in Burkina Faso of Niger.
 • Polio: controleer of je een booster* nodig hebt. In veel landen wordt aangeraden om dit elke 10 jaar te herhalen.
 • Tetanus: controleer of je een booster* nodig hebt. Tetanus wordt om de 10 jaar gegeven en is essentieel, zelfs als je niet op reis gaat.
 • Tick encephalitis: aanbevolen voor alle reizigers die van april tot oktober naar Centraal- en Oost-Europa of Eurazië reizen.

* een booster is een extra vaccinatie

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.