Wat is het Zika virus?

Het Zika virus wordt overgebracht door muggenbeten en is niet bedreigend voor volwassenen. Bekende symptomen zijn koorts, moeheid en uitslag. De ziekte verloopt vrij mild en is vergelijkbaar met tropenziekten als knokkelkoorts of chikangunya. Na een week zijn de klachten vaak weer verdwenen. Een ernstig verloop dat resulteert in een ziekenhuisopname is ongewoon. Wel zijn er steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Het zika-virus behoort tot de familie Flaviviridae, het veroorzaakt zikakoorts. Het zikavirus is verwant met virussen die dengue (knokkelkoorts), gele koorts, Japanse encefalitis en West Nijlvirus veroorzaken.
Uitbraken van zika hebben zich voorgedaan in gebieden in Afrika, Zuidoost-Azië, de Pacifische Eilanden, en Zuid-Amerika waaronder Suriname, en Midden-Amerika. De ziekte is genoemd naar een regio in Oeganda, waar het voor het eerst werd ontdekt. Omdat zogenaamde Aedes-muggen het zika-virus verspreiden, en deze over de hele wereld actief is, kunnen uitbraken zich uitbreiden naar andere landen.

Mensen die besmet raken met het zikavirus krijgen niet altijd de ziekteverschijnselen. Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt klachten. Symptomen van zikakoorts ontstaan meestal 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.

De symptomen die kunnen optreden zijn:

  • Acute, maar meestal niet hoge koorts
  • Ontsteking van de ogen of rode ogen
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Huiduitslag
  • Hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn

Omdat er steeds meer wetenschappelijke bewijzen zijn dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind, is het voor zwangere vrouwen, die recent een bezoek hebben gebracht aan een land waar het zikavirus heerst, aan te raden om dit te melden tijdens de reguliere controles bij de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Zeker als binnen twee weken na terugkeer klachten optreden die passen bij een infectie door het zikavirus.

Er is geen vaccin beschikbaar. Om jezelf te beschermen tegen deze ziekte kun je maatregelen nemen om muggenbeten te voorkomen. Zo is het aan te raden om bedekkende kleding te dragen. Daarnaast is het belangrijk om de onbedekte huid goed in te smeren met een muggenwerendmiddel dat DEET bevat en te slapen onder een (geïmpregneerde) klamboe. Tot slot is het advies om stilstaand water te vermijden.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.