Wees voorzichtig met de zon

Over het algemeen ervaren we zon als iets positiefs, we hebben de zon nodig om te kunnen leven. De zon heeft een positief effect op bepaalde huidziekten en stimuleert de productie van vitamine D. Maar, er liggen ook een aantal gevaren op de loer. Wij geven je graag een aantal tips hoe je veilig kunt genieten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken.

De zonnestralen zijn onderverdeeld in zichtbare stralen (zonlicht), infrarode stralen (die zorgen voor de warmte) en ultraviolette stralen (UV). UV stralen, die onzichtbaar zijn, geven geen warmte en worden gedeeltelijk gefilterd door de ozonlaag. Van naturen verhoogt de huid de productie van het pigment melanine, om mensen te beschermen tegen de nadelige gevolgen van de zon.

Ook als je een huid hebt die goed tegen de zon kan, wees er voorzichtig mee. Bescherm je huid.

De zon bruint de huid maar kan ook gevolgen hebben voor de ogen! UV's versnellen de vorming van staar. Dezelfde UV stralen vallen ook het netvlies aan en kunnen de lichtgevoelige laag aantasten.

Het is daarom noodzakelijk om een goede kwaliteit zonnebril te dragen, zelfs voor diegenen die tolerant voor zonlicht zijn. De zonnebril helpt met de bescherming van de ogen, daar de pupillen klein blijven en indringing van intens licht dus wordt verminderd. Slechte kwaliteit zonnebrillen doen juist het tegenovergestelde. Zonnebrilglazen moeten ten minste 90% van de UVA-stralen en 95% van de UVB-stralen blokkeren. Sinds 1995 zijn er Europese normen van de filterkwaliteit vastgesteld. Het wordt aanbevolen om minimaal CE3 of CE4 kwaliteit filters te gebruiken. Je opticien kan je daar verder over informeren. Pas ook de grootte van je zonnebril aan, aan de grootte en vorm van je gezicht, zodat deze de zijkanten van je ogen goed beschermen. Een klein prijsje voor je zonnebril geeft over het algemeen slechte kwaliteit aan, dus wij raden je aan om iets meer te besteden aan goede bescherming van je ogen.

De kristallijnen zijn bij kinderen nog niet volledig ontwikkeld, dus is het essentieel om voor hen goede voorzorgsmaatregelen te nemen. Stel baby's en jonge kinderen vanzelfsprekend nooit rechtstreeks aan de zon bloot.

 • Zonnebrand: Dit is een brandwond die zich allereerst met roodheid (erytheem) van de huid manifesteert en vervolgens donkerder en pijnlijker wordt. Bij een tweedegraads verbranding ontstaat er een blaar. Je loopt een grotere kans om te verbranden in de tropen, de woestijn of op grote hoogten, zelfs als het bewolkt is. Wees ook voorzichtig met zonnestralen die weerkaatsen op sneeuw of water, bijvoorbeeld bij skiën of zeilen. Vermijd de zon tussen 12:00 en 16:00 uur. Vroegtijdige huidveroudering wordt direct gekoppeld aan het langdurig of onbeschermd blootstellen aan de zon. Er kunnen huidverdikkingen en gelige plekken ontstaan op de wangen en de hals. De huid op de handen en onderarmen kan verdunnen en kwetsbaar worden en er verschijnen rimpels en bruine vlekken op de huid. Bent je toch verbrand, bescherm jezelf dan met een zonnebrandcrème van maximale sterkte of vermijd de zon volledig. Gebruik goed hydraterende aftersun crèmes. Prik de blaren bij tweedegraads verbranding niet door. Bedek ze met steriel verband en neem een pijnstiller zoals paracetamol. Als je ernstig verbrand bent en je huid aanvoelt als karton, meerdere blaren vertoont en niet verbetert, raadpleeg dan direct een arts.
 • Zonnesteek; Een zonnesteek wordt vaak verwaarloosd en ontstaat als gevolg van uitdroging na langdurige blootstelling aan de zon. Symptomen kunnen misselijkheid, koorts, vermoeidheid, ademhalingsproblemen, hoofdpijn, duizeligheid en epileptische aanvallen zijn. Heb je onverhoopt toch een zonnesteek opgelopen, blijf dan in een donkere kamer, leg een koud kompres op je ogen, drink veel water en neem wat aspirine.
 • Allergische reactie op de zon; Polymorfe lichteruptie (PMLE) is de officiële naam van zonneallergie. PMLE is de meest voorkomende vorm van lichtovergevoeligheid. Van zonneallergie of lichtovergevoeligheid spreken we pas wanneer iemand een huidontsteking krijgt na een normale blootstelling aan licht. PMLE is een vrij zeldzame aandoening.
 • De huidafwijkingen bij PMLE ontstaan meestal 24 tot 48 uur na de blootstelling aan het zonlicht. Soms duurt het enkele dagen langer voordat de verschijnselen optreden. De meest voorkomende huidafwijkingen zijn jeukende plekken op de aan licht blootgestelde huid. Behalve rode plekjes zie je ook wel blaasjes, oedeem en schilfering. Aanvankelijk blijven de afwijkingen beperkt tot de aan licht blootgestelde huid, maar de huidreacties kunnen zich uitbreiden naar niet aan licht blootgestelde delen van de huid.
 • Melanomen; Deze gevaarlijke vorm van huidkanker is het directe gevolg van onbeschermde blootstelling aan de zon. Mensen met een lichte en licht gebruinde huid zijn het meest gevoelig hiervoor. Zie je een moedervlek van vorm of kleur veranderen, groter worden, regelmatig bloeden, jeuken of zijn haren verliezen, raadpleeg dan onmiddellijk je dermatoloog. Zij kunnen onderzoek plegen en de verdachte plek verwijderen als dat moet.
Tal van medicijnen, cosmetica en parfums gaan niet goed samen met de zon. Bijvoorbeeld bij gebruik van antibiotica kan fotosensitiviteit ontstaan. Antibiotica bevatten een organisme waarin bepaalde moleculen circuleren. Als deze worden blootgesteld aan uv-stralen, kan deze toxische of allergie veroorzakende stoffen produceren. Deze stoffen kunnen zeer ernstig zijn en vereisen het stoppen van de behandeling of een verbod op blootstelling aan de zon. Het is van essentieel belang dat je je arts raadpleegt en dat de behandeling wordt aangepast

Wil je veilig van de zon genieten, volg dan deze praktische tips:

 • Houd rekening met de kracht van het zonlicht. Dit verschilt per bestemming. Let op de verhoogde sterkte van de zon in de tropen of in de bergen, de tijd van de blootstelling aan de zon en het seizoen. 
 • Vermijd de zon tussen 12:00 en 16:00 uur, draag beschermende kleding en blijf in de schaduw.
 • Gebruik zonnebrandcrème die geschikt is voor je huidtype, bedek gevoelige plekken zoals je voeten en smeer jezelf herhaaldelijk in. Doe dit vooral na het zwemmen. Ook al biedt een hoed goede bescherming, gebruik alsnog een zonnebrandcrème, ook op je neus en lippen.
 • Kinderen en volwassenen met een lichte en kwetsbare huid moeten vooral waakzaam zijn bij de eerste blootstelling aan de zon. Naast zonnebrandcrème zijn hoeden en beschermende kleding aan te raden.
 • Vergeet niet om je ogen te beschermen met een zonnebril van goede kwaliteit.
 • Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent maar raadpleeg een arts ter plaatse. De alarmcentrale van je reisverzekering kan je helpen. Zij geven je advies bij de keuze van het beste ziekenhuis ter plaatse en eventueel de betaling hiervan.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.