6 tips om zonnebrand te voorkomen

Niks is zo leuk als tijdens de lente en zomermaanden uren in de zon door te brengen. In de tuin, op het terras, in het zwembad of op het strand: de zon nodigt ons uit om ervan te genieten. Helaas is er ook een gevaarlijke kant. Want voor je het goed en wel beseft, ben je verbrandt. En dat is niet alleen pijnlijk, maar ook heel ongezond voor het lichaam. Voorkom verbranding door de zon en ga nooit zonder voldoende bescherming in de zon.


De kwalijke gevolgen van verbranding door de zon

Zonnebrand ontstaat wanneer onze huid overmatig is blootgesteld aan de UV-stralen van de zon. UV beschadigt het huidoppervlak en zorgt voor veranderingen in het erfelijke materiaal van onze cellen. Dat leidt op langere termijn tot een snellere veroudering van de huid en het ontstaan van melanomen of andere kwaadaardige vormen van huidkanker.

De zon is niet alleen schadelijk voor de huid, maar ook voor onze ogen. Te felle blootstelling beschadigt de iris en kan op lange termijn cataract veroorzaken.


Zonnebrand voorkomen: zorg voor voldoende bescherming

Dat betekent uiteraard niet dat je niet in de zon mag komen. Zonlicht zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D, wat positieve effecten heeft op de gezondheid. Zoals bij veel zaken in het leven geldt ook hier het credo: geniet, maar met mate.

Het is dus erg belangrijk om onze huid en ogen niet te lang bloot te stellen aan de zon. Uren zonnebaden of bakken op een strand is schadelijk en ongezond. Wanneer je toch een langere periode in de zon zit, zorg dan voor voldoende bescherming. Volgende tips kunnen je daarbij helpen:

  • Gebruik een zonnecrème met een hoge factor. Breng de crème minstens om de twee uur opnieuw aan. Smeer jezelf ook in als je in de schaduw blijft.
  • Smeer je lippen in met een lippenbalsem.
  • Draag een pet of een zonnehoed om je hoofd, nek en hals af te schermen.
  • Droog je huid goed af als je net gezwommen hebt. Waterdruppels versterken het verbrandende effect van UV-licht.
  • Blijf binnen op het warmste moment van de dag. Tussen 12u en 14u is het zonlicht het felst en het risico op zonnebrand het grootst.
  • Draag altijd een goede zonnebril als je buiten komt. Tip: koop een bril met een Europees kwaliteitslabel (de aanduiding CE, gevolgd door een cijfer dat het percentage gefilterde uv-stralen aangeeft). Koop geen plastic bril, want die houden de uv-stralen niet tegen.

Verbranding door de zon behandelen

Als je toch verbrand bent, merk je dat je huid rood en pijnlijk wordt. Ga dan direct uit de zon en bevochtig je huid enkele minuten met natte doeken. Neem een douche met lauw water en gebruik nadien zeker voldoende aftersun. Als er op je huid blaren ontstaan, contacteer je best de huisarts.

© Allianz Worldwide Partners 2018. Alle rechten voorbehouden.