Informatie voor reizigers die al op reis zijn

In de media wordt veel aandacht besteed aan gebieden waar onrust heerst of die zijn getroffen door bijvoorbeeld een bosbrand of aardbeving. Als je op vakantie bent in een van de landen of gebieden waar de calamiteit heeft plaatsgevonden, dan kunnen wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de dekking van je reisverzekering. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen als je al op reis bent. Klik op de vraag voor het antwoord. Of ga terug naar het overzicht.

 

Veel gestelde vragen

 1. Wordt schade door terrorisme vergoed?

  Met een reisverzekering ben je goed verzekerd voor kosten die je noodgedwongen moet maken vanwege een verzekerde situatie. Als je de dekking ‘Bagage’ hebt afgesloten op je reisverzekering, dan is ook schade aan reisbagage verzekerd. Dit geldt ook als de schade wordt veroorzaakt door terrorisme. Als de situatie ook leidt tot onrust of stakingen, dan kan het zijn dat je extra kosten moet maken door oponthoud. Als dit aan het eind van het verblijf op de bestemming is en het wordt veroorzaakt omdat de luchtvaartmaatschappij staakt, dan worden je kosten vergoed. Voor andere gebeurtenissen is er geen dekking voor de kosten. De reisverzekering blijft wel gewoon geldig als je langer op je bestemming moet blijven.

 2. Ik wil eerder naar huis vanwege terreurdreiging of onrust. Worden deze kosten vergoed?

  Kortlopende- of Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering:
  Wil je vanwege terreurdreiging of onrust eerder naar huis reizen? Dan worden de kosten die je hiervoor maakt niet vergoed door de reisverzekering. Er is dan geen sprake van een verzekerde gebeurtenis.

  Dekking samengestelde Samengestelde reis of Ultimate Protect Reis- en Annuleringsverzekering:
  Bij de Kortlopende Reisverzekering kun je de module Samengestelde reis los afsluiten. Wanneer je een samengestelde reis hebt geboekt en het gaat niet om een pakketreis, dan worden de niet gebruikte onderdelen van de reis vergoed en hier een vergoeding voor te ontvangen. Dit is alleen mogelijk als een onderdeel van je reis uitvalt. Wat de verzekerde gebeurtenissen  zijn, vind je in het voorwaardenoverzicht. Ook als je een Ultimate Protect Reis- en Annuleringsverzekering hebt, worden de kosten voor het eerder naar huis reizen vergoed

  .

 3. Ik heb een reis samengesteld waarbij ik ook naar het land of de plaats ga, waar een aanslag of natuurramp heeft plaatsgevonden. Daarom wil ik direct doorgaan naar mijn volgende bestemming of langer op de huidige bestemming blijven. Heb ik recht op een vergoeding op basis van mijn verzekering?

  Ja, je hebt recht op een vergoeding. Hoeveel de vergoeding bedraagt, is afhankelijk van de verzekering die je hebt afgesloten. De vergoedingen vind je in de polisvoorwaarden van je verzekering.

 4. In het land waar ik op reis ben heeft een natuurramp of aanslag plaatsgevonden. Kan ik mijn vakantie afbreken en worden de niet gebruikte vakantiedagen vergoed?

  Deze kosten zijn alleen verzekerd als er schade is aan het verblijf in het getroffen gebied en er geen alternatief mogelijk is. Alleen de annuleringskosten van het geboekte arrangement zijn dan verzekerd. Extra reis- en verblijfkosten vallen niet onder de dekking van de annuleringsverzekering, maar worden eventueel vergoed door de reisverzekering.

 5. Vanwege een natuurramp is de terugreis per openbaar vervoer vertraagd of gaat niet. Nu moet ik langer blijven dan gepland en dus extra kosten maken. Kan ik deze kosten verhalen op mijn reisverzekering?

  Ja, je hebt recht op een vergoeding. De extra kosten om per openbaar vervoer naar Nederland te reizen worden vergoed. Ook heb je recht op een vergoeding voor noodzakelijk verblijf. Hoeveel die vergoeding bedraagt, is afhankelijk van de dekking van je verzekering.

 6. Vanwege een terroristische aanslag is de terugreis per openbaar vervoer vertraagd of gaat niet. Nu moet ik langer blijven dan gepland en dus extra kosten maken. Kan ik deze kosten verhalen op mijn reisverzekering?

  Kortlopende- of Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering:
  Ja je kan de kosten verhalen op de reisverzekering. Omdat dit  gedwongen oponthoud is, wordt dit gedekt.

  Ultimate Protect Reis- en Annuleringsverzekering:
  Ja, deze kosten worden vergoed.

 7. Ik moet langer blijven dan gepland. Blijft mijn reisverzekering geldig?

  Ja, de reisverzekering blijft gedurende die periode geldig.

 8. Ik heb zelf een complete reis samengesteld, waarbij een deel van de reis door het getroffen gebied gaat. Kan ik de reis annuleren?

  Dit kan als je de dekking Samengestelde reis op je Kortlopende aAnnuleringsverzekering hebt afgesloten en het niet gaat om een pakketreis. De niet gebruikte onderdelen van de reis worden vergoed tot de maximaal genoemde dekking in de voorwaarden. Per 1 maart 2018 is dit standaard onderdeel van de dekking Annulering in de Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering. 

 9. Ik kan geen gebruik meer maken van mijn accommodatie. Krijg ik via mijn reis- en annuleringsverzekering een vergoeding voor een vervangend verblijf?

  Ja, als het vakantieverblijf binnen 7 dagen voor de reis of tijdens de reis onbewoonbaar wordt, kun je een vergoeding krijgen voor de kosten voor een vervangend verblijf. Hoeveel de vergoeding bedraagt, is afhankelijk van de dekking van je verzekering.

 10. Ik was ten tijde van de calamiteit aanwezig en heb schade aan mijn bagage. Vergoedt mijn reisverzekering deze kosten?

  Ja, je kunt de schade aan jouw bagage claimen. De reisverzekering vergoedt deze schade volgens de voorwaarden van jouw verzekering en tot de maximaal genoemde dekking. Er moet wel een dekking voor bagage zijn afgesloten.


Terug naar het overzicht

© Allianz Worldwide Partners 2018. Alle rechten voorbehouden.