Coronavirus

Update 20 juni 2022: De beperkingen als gevolg van het coronavirus worden steeds minder. De meeste landen zijn inmiddels door de overheid op groen of geel gezet. Toch heb je soms nog te maken met risico’s en beperkingen bij het reizen. Wij begrijpen dat je zo min mogelijk risico wilt lopen en hebben daarom twee belangrijke dekkingen toegevoegd aan onze reisverzekeringen.

Quarantainedekking: in landen met kleurcode groen en geel 

Het is mogelijk dat de overheid op je bestemming je verplicht om in quarantaine te gaan vanwege (de kans op) een coronabesmetting. Daardoor loop je het risico van een langer verblijf, latere terugreis en dergelijke. Dat zorgt voor extra kosten, die in principe niet verzekerd zijn op je reisverzekering.

Wij hebben besloten om in dat soort gevallen wel de kosten van het langer verblijf te vergoeden. Daaronder vallen ook de extra kosten van de terugreis. Als je bijvoorbeeld opnieuw de terugvlucht moet boeken. We noemen dat de Quarantainedekking. 

De dekking geldt als het reisadvies voor het gebied waar je naartoe gaat op groen of geel staat op het moment van vertrek. De dekking geldt niet voor cruises. 

Het volledige overzicht van deze dekking vind je hier. De voorwaarden van de reisverzekering worden niet aangepast, maar je kunt dit document downloaden en bij je polis bewaren. 

Medische Kosten vanwege besmetting met corona verzekerd

Raak je besmet met corona tijdens je reis? En moet je daarom opgenomen worden in een ziekenhuis? Dan heb je dekking voor medische kosten vanwege een ziekenhuisopname tijdens je reis, als je corona oploopt. Je moet dan wel de module Medische Kosten hebben meeverzekerd. Deze dekking geldt ook in gebieden met het reisadvies Oranje, vanwege het risico op coronabesmetting. De dekking geldt niet als het gebied waar je verblijft de kleurcode Rood heeft.

Geen Engelse verklaringen voor landen met een oranje reisadvies

Voor een groeiend aantal landen heb je voor toegang of visumaanvraag een Engelse verklaring van je reisverzekering nodig. Deze kan je het beste bij je zorgverzekeraar aanvragen. Wij geven alleen een Engelse verklaring af als:

  • je zorgverzekeraar deze niet wil afgeven
  • deze alleen wordt gevraagd voor een dekking van medische kosten en je deze kosten hebt meeverzekerd
  • het reisadvies op moment van aanvraag groen of geel is. 

Deze kun je per mail bij ons aanvragen: info@allianz-assistance.nl. Graag in de onderwerpregel “Engelse Verklaring” vermelden en in de mail je naam, geboortedatum en het polisnummer van je reisverzekering.

Meer informatie over reisadviezen

Wij gaan voor de dekking op onze reisverzekeringen uit van de reisadviezen van de overheid. Op de website van Buitenlandse Zaken vind je een overzicht van corona adviezen en beperkingen per land. Houd hier rekening mee als je op reis gaat. Je kunt ook de Reisapp BZ downloaden en aangeven over welke landen je updates van reisadviezen wilt ontvangen.

Ja, we zien het hebben van corona als ziekte waardoor je de reis kan annuleren. Dit moet je aantonen aan de hand van een PCR-test of Antigeen-test van de GGD of commerciële aanbieders. De kosten hiervoor komen voor je eigen rekening. Wij vergoeden in dat geval de annuleringskosten. 
Het eisen van een extra vaccinatie is een ‘maatregel van de overheid’. Dit is geen verzekerde gebeurtenis. Deze kosten worden dus niet vergoed. Wij adviseren je om contact op te nemen met het reisbureau, de touroperator of de vervoersmaatschappij waar je de reis hebt geboekt.
Ja, mits je medische kosten hebt meeverzekerd en verblijft in een gebied waar kleurcode groen, geel of oranje geldt. Hierbij maakt het niet uit of je wel of niet gevaccineerd bent. Echter, de kleurcode oranje wordt niet voor niets gegeven.  Het blijft je eigen afweging of je dit ontradend reisadvies wilt opvolgen of niet. Bij twijfel kun je overleggen met je arts en reisorganisatie. Extra reis- en verblijfkosten als gevolg van een Covid-19 besmetting zijn alleen gedekt in kleurcode geel of groen of als je in het ziekenhuis wordt opgenomen.
Als je in het ziekenhuis terecht komt vanwege corona, worden de reis- en verblijfskosten van meereizende gezinsleden en één reisgenoot vergoed tot een bepaald maximum. Dit is afhankelijk van de afgesloten dekking. Ook de kosten voor eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis worden vergoed. Dit geldt alleen als je in het ziekenhuis bent opgenomen door corona.
Een Engelse verklaring kan je het beste opvragen bij je zorgverzekeraar. Wij geven namelijk alleen een Engelse verklaring af voor een reis naar een bestemming met een groen of geel reisgebied. Voor landen met een oranje reisadvies geven wij geen Engelse verklaringen af.
Allianz Global Assistance heeft een aantal unieke Covid-19 dekkingen toegevoegd bij de Kortlopende en Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering. Zo weet je precies waar je aan toe bent voordat je een vakantie gaat boeken of als je al op reis bent en te maken krijgt met Covid-19 of quarantaine. In alle gevallen geldt dat Covid-19 vastgesteld moet zijn met een positieve PCR-test of antigeen-test.

Scroll horizontaal om meer te zien

Reisadvies op dag van vertrek
Reisadvies op dag van vertrek
Reisadvies op dag van vertrek
Diagnose Covid-19
Ernstig ziektebeeld Covid-19 van niet reisgenoten zoals familie
Verplichte quarantaine door overheid
Verplichte individuele quarantaine
Angst om te reizen
Kosten verplichte PCR-test, Antigeen-test of vaccinatie
Wijziging kleurcodering naar oranje/rood
Wijziging van de kleurcode is geen geldige annuleringsreden.
Wijziging van de kleurcode is geen geldige annuleringsreden.
Wijziging van de kleurcode is geen geldige annuleringsreden.
Niet gebruikte vakantiedagen i.v.m. ziekenhuisopname wegens Covid-19
Medische kosten bij diagnose Covid-19
Als medische kosten zijn meeverzekerd
Als medische kosten zijn meeverzekerd
Extra reis- en verblijfskosten bij ziekenhuisopname
Niet Covid-19 gerelateerde schade of letsel
Verplichte quarantaine door overheid
Verplichte individuele quarantaine
Extra verblijfskosten + latere terugvlucht
Denied boarding (alleen Covid-19 gerelateerd en alleen terugvlucht)
Extra verblijfskosten + latere terugvlucht
Vergoeding verplichte (PCR- of Antigeen-)test, op medisch voorschrift
Wij baseren de kleurcodes op de informatie van de Nederlandse overheid.
Een verplichte vaccinatie is een ‘maatregel van de overheid’. Dit is geen verzekerde gebeurtenis. Deze kosten worden dus niet vergoed.
Het sluiten van de grens van een land is geen geldige annuleringsreden. Wij adviseren om contact op te nemen met het reisbureau, de touroperator of de vervoersmaatschappij waar je de reis hebt geboekt. 
Nee, de extra verblijfkosten worden alleen vergoed in een gebied waar kleurcode geel of groen geldt.
Als je op reis gaat naar een gebied waarvoor op de datum van vertrek, vanwege een uitbraak van het coronavirus, een oranje reisadvies geldt, dan biedt de reisverzekering  dekking voor medische kosten in geval van een coronabesmetting, mits je deze hebt meeverzekerd. In kleurcode rood geldt deze dekking niet voor corona gerelateerde schades. Wordt echter je camera gestolen of loop je een andere ziekte op dan corona, dan is dit wel verzekerd. Wees uiteraard voorzichtig met je gezondheid en houd je aan de richtlijnen van de overheid ter plaatse.
Neem altijd zo snel mogelijk contact op met onze Alarmcentrale, telefoonnummer +31 20 592 9292. Belangrijk voor dekking is de ernst van de besmetting. Als je moet worden opgenomen in een ziekenhuis, dan krijg je deze kosten vergoed, als je de module Medische Kosten op de verzekering hebt, dan krijg je de kosten van een ziekhuisopname vergoed. Daaronder vallen ook de kosten van een eventueel langer verblijf van je reisgenoten. Deze dekking geldt niet als je naar een gebied reist dat de kleurcode Rood heeft vanwege het risico op besmetting met corona.

Heb je een kortlopende reisverzekering en dreig je de einddatum te overschrijden, neem dan contact op om de verzekering te verlengen.

Als je een doorlopende reisverzekering hebt, dan heb je afhankelijk van je keuze tot 60 of 180 dagen dekking op deze verzekering. Mocht je het maximaal aantal dagen overschrijden, neem dan contact met ons op.

Ja, je kunt je reisverzekering opzeggen en je ontvangt je premie hiervoor terug. 
Ja, je kunt je reisverzekering opzeggen en je ontvangt je premie hiervoor terug. 

Repatriëring is alleen verzekerd als er een directe medische noodzaak is of in geval van overlijden op vakantie. Er is geen dekking als je vanuit de plaatselijke overheid gevraagd wordt te vertrekken of als de kleurcode oranje of rood wordt. 

Als je een georganiseerde reis boekt bij een ANVR-aangesloten touroperator, dan zal de touroperator je helpen om terug te komen naar Nederland. Als je zelf je reis samenstelt, dan ben je zelf verantwoordelijk voor jouw terugreis. Wil je er zeker van zijn dat je geholpen wordt om terug te komen naar Nederland, check dan bij boeking of de ANVR-voorwaarden op jouw reis van toepassing zijn. 

Dit zou geen verschil moeten maken. In de praktijk merken we echter dat de snelheid van reageren op pechmeldingen minder is.  De oorzaak zit vooral in de extra maatregelen die onze partners moeten nemen om binnen de richtlijnen hun werk te kunnen doen. Dit kan per gebied verschillen. 

Live Chat

Openingstijden:
Ma-vr van 09.00 tot 20.00
Zaterdag van 09.00 tot 17.00

Telefoon

Openingstijden:
Ma-vr van 08.00 tot 17.00