Accuproblemen meest voorkomende klacht bij winterpech

Allianz Global Assistance geeft belangrijke tips in de aanloop naar een strenge winter

Amsterdam, 23 december 2013 - De kerstvakantie is weer begonnen, een periode waarin velen op wintersportvakantie gaan. Naar verwachting reizen er dit seizoen zo’n 950.000 mensen naar de sneeuw af. Daarnaast belooft het een zeer strenge winter te worden. Reisverzekeraar en hulpverlener Allianz Global Assistance geeft belangrijke tips om niet voor verrassingen te staan en de winter veilig door te komen.

 

In de winter kampen automobilisten vaak met pech. Startproblemen komen het meeste voor, vaak het gevolg van een verouderde accu. Hieronder de top vijf meest voorkomende problemen voor automobilisten als gevolg van winterpech:

 

Top vijf

  1. Problemen met de accu, startproblemen
  2. Vastgevroren deuren, sloten of ruitenwissers
  3. Schade door gladheid
  4. Een bevroren handrem
  5. Bevroren brandstof

 

Om dit en meer soortgelijke problemen te voorkomen geeft Allianz Global Assistance een aantal belangrijke wintertips.

 

Tip 1 - Goede voorbereiding is het halve werk

Wees voorbereid op de winterkou. Controleer de verlichting en zorg voor reservelampjes. Behandel de portierrubbers en portiersloten preventief tegen bevriezing. Zorg daarnaast voor startkabels en een sleepkabel. Ga je de bergen in, neem dan goede sneeuwkettingen mee. Het is aan te raden om thuis een keer te oefenen met het omleggen van de kettingen. Ook een goede ijskrabber en sneeuwborstel zijn in wintersportgebieden geen overbodige luxe. Neem altijd warme kleren, een deken, extra eten en drinken mee in de auto. Dit voor het geval er vertraging is tijdens de winterse omstandigheden.

 

Tip 2 - Winterbanden aanschaffen

In veel landen is het verplicht om in de winter met winterbanden te rijden. De rubbersamenstelling van winterbanden is anders dan die van zomerbanden, waardoor het rubber zacht blijft bij lage temperaturen. Hierdoor hebben winterbanden een veel kortere remweg dan zomerbanden, het scheelt bijna de helft! Controleer ook regelmatig de bandenspanning.

 

Tip 3 - Wintercontrole bij de garage van groot belang

Laat de auto voorafgaand aan de winterperiode controleren bij de garage. Hier wordt de conditie van de accu, de status van de banden, de bandenspanning, vorstbeveiliging en het niveau van de koel- en ruitenwisservloeistof gecontroleerd. Daarnaast wordt het remsysteem van de auto getest.

 

Tip 4 - Voorkom vastgevroren handrem

Zet bij lage temperaturen de auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling of in de achteruitversnelling, om te voorkomen dat de handrem vastvriest. Zit de handrem toch vast? Probeer deze dan nog iets aan te trekken. Vaak breekt het ijs en is de handrem vervolgens weer los te krijgen.

 

Tip 5 - Kapotte, bevroren ruitenwissers

Wie veilig de weg op wil, moet zijn ruiten sneeuw- en ijsvrij maken. Doe dit met een goede ijskrabber of ontdooispray en zet de verwarming geleidelijk op de ruiten. Gebruik hier niet de ruitenwissers voor, dan gaan ze kapot. Giet ook geen warm water over de ruit, het kan dan namelijk barsten. Bevroren ruiten kunnen voorkomen worden door ze af te dekken met een speciale deken of een stuk karton. Leg geen krantenpapier op de ruiten. Wanneer deze nat worden en aan de ruiten vastvriezen is het heel moeilijk te verwijderen.


 

© Allianz Worldwide Partners 2018. Alle rechten voorbehouden.