Zo ga je goed voorbereid op autovakantie

Amsterdam, 13 juli 2017 - Ga je dit jaar met de auto op vakantie? Dan is een goede voorbereiding erg belangrijk. Want verschillende Europese landen hebben niet alleen andere verkeersregels, ook items die je verplicht mee moet nemen in de auto zijn per land anders. Zo is het in Frankrijk verboden om flitslocaties door je navigatiesysteem te laten melden. En in Duitsland is een milieusticker voor sommige steden verplicht. In dit bericht zetten we alle informatie voor een onbezorgde autovakantie op een rij.

Vakantiecheck voor vertrek

Lange afstanden, steile berghellingen en een zwaar beladen auto. Een auto krijgt het vaak zwaar te verduren als je ermee naar je vakantiebestemming rijdt. Een goede voorbereiding is daarom, ook voor de auto, van groot belang. Laat de auto voor vertrek controleren door een garage. Voor een klein bedrag wordt de auto dan op een aantal belangrijke punten gecontroleerd. Zo worden bijvoorbeeld de remmen, de accu en de verlichting nagekeken. Het is aan te raden om deze check een aantal weken voor vertrek uit te laten voeren. Er is dan nog genoeg tijd om eventuele reparaties uit te voeren.

Verplichte items

Eigenlijk geldt in alle gevallen dat je maar beter zo goed mogelijk voorbereid kunt zijn op een pech-situatie. Zorg dus dat je een gevarendriehoek en een veiligheidshesje bij je hebt, ook al is het niet alle landen verplicht. Ook een verbanddoos en wat reservemateriaal kunnen altijd goed van pas komen. Daarnaast gelden voor bepaalde vakantielanden nog een aantal andere items die je verplicht bij je moet hebben. In dit handige overzicht hebben we deze items op een rij gezet.

Niet vergeten

Waar moet je aan denken? Natuurlijk is een rijbewijs verplicht. Daarnaast moet je een Creditcard kunnen tonen als je aanspraak wil maken op een vervangende auto. Neem ook altijd de groene kaart van de verzekering mee. Deze is in het buitenland niet vereist, maar wel handig om bij je te hebben. Op de groene kaart staat praktische informatie over de autoverzekering. Zo staat er in welke landen de autoverzekering geldig is en welk telefoonnummer je kunt bellen bij bijvoorbeeld diefstal. Een aanrader dus om mee te nemen.

Nog een aantal handige tips op een rij:

  • Neem altijd de reservesleutel van de auto mee en bewaar deze buiten de auto.
  • Vergeet niet om het Europese Schadeformulier mee te nemen. In geval van schade heb je altijd de juiste papieren bij de hand.
  • Neem een aantal reservelampjes en zekeringen mee. Je kunt een kapot lampje dan snel zelf vervangen.
  • Krik, reservewiel en wielsleutel: niets is vervelender dan een lekke band. Maar met de juiste materialen kan je deze zelf verwisselen. Zorg daarom dat deze items in de auto liggen.
  • In veel landen wordt tol geheven of geldt een vignetplicht. Tegenwoordig verloopt de betaling van tol steeds vaker elektronisch of met bankpas. Contant betalen kan op veel plaatsen ook nog, maar daarvoor gelden vaak langere rijen. Speciaal voor de Franse tolpoorten is er tegenwoordig een elektronische tolbadge te koop, waarmee je apart en sneller kunt betalen.

Denk aan een Pechhulp Verzekering

Ondanks goede voorbereidingen kan het altijd gebeuren dat je met pech stil komt te staan. Met een Pechhulp Verzekering met Europadekking kan je in dat geval contact opnemen met onze alarmcentrale. Er wordt altijd geprobeerd om het voertuig ter plekke te repareren. Als dat niet mogelijk is, dan wordt de auto of motor naar een garage gesleept. Uiteraard krijg je in dat geval een vervangende auto ter beschikking, zodat je je vakantie kan voortzetten. 
Fietsverzekering banner enkel

 

 

© Allianz Worldwide Partners 2018. Alle rechten voorbehouden.