Fietsverzekering
8.5 / 10
MoneyView - 5 sterren rating!
 
MoneyView heeft onze Fietsverzekering weer beoordeeld met 5 sterren!
De winter brengt regelmatig gladde wegen, sneeuw en ijzel met zich mee. Bij helder weer kun je in de winter soms last hebben van een laaghangende zon die jouw zicht en dat van andere weggebruikers kan belemmeren. Toch is het voor veel mensen prettig om de fiets ook in de winter te blijven gebruiken, voor bijvoorbeeld werk of boodschappen. Daarom is het raadzaam om je fiets tijdig winterklaar te maken zodat je ook in de koude maanden gewoon door kunt fietsen.

 

Reinig je fiets grondig
De eerste stap is het reinigen van je fiets. Maak het frame van je fiets schoon met een zachte spons en warm water. Gebruik hierbij geen hogedrukspuit, deze kan gevoelige onderdelen van je fiets beschadigen. Wees bij een elektrische fiets extra voorzichtig met het reinigen van bijvoorbeeld de accu en het display omdat deze gevoeliger kunnen zijn voor water. Maak ook de spatborden goed schoon. Als het vriest kan sneeuw en ijs zich onder de spatborden ophopen, wat het fietsen zwaarder maakt en voor slijtage zorgt. Reinig tenslotte de remkabels. Als hier vocht in blijft zitten, bestaat het risico dat deze vastvriezen. Zorg daarom dat je de remkabels losmaakt, goed reinigt en vervolgens insmeert met olie.

Pleeg onderhoud

  • Smeer versnellings- en remkabels. Zeker als de kabels aan de buitenkant van je frame lopen zijn ze gevoelig voor weersomstandigheden en is het van belang deze goed te onderhouden.
  • Plaats kabelschoenen op de uiteinden van je kabels of vervang deze indien nodig.
  • Smeer de balhoofdlagers goed in.
  • Ook je remmen, pedalen en de scharnierpunten van je derailleur kunnen wat extra onderhoud gebruiken.

Veel onderhoud kun je zelf plegen. Maar je kunt je fiets natuurlijk ook voor een onderhoudsbeurt naar de fietsenmaker brengen. Deze weet precies wat er nodig is om je fiets klaar voor de winter te maken.

Controleer je banden
In de winter krijgen fietsers vaker een lekke band. Dit is enerzijds te wijten aan slijtage en achterstallig onderhoud, maar komt ook doordat er tijdens regen en sneeuw meer kleine steentjes op het asfalt komen te liggen. Hierdoor krijg je sneller een lekke band. Controleer daarom de banden van je fiets zorgvuldig en vervang eventueel de buitenband. Daarnaast is het ook aan te raden je banden in de winter niet al te hard op te pompen om uitglijden te voorkomen. In sommige gevallen kun je overwegen om winterbanden te nemen voor je fiets. Met deze banden blijft de rubbersamenstelling soepel als het koud wordt en is een goede grip op de weg gewaarborgd.

Controleer je remmen

Net als andere onderdelen van je fiets, houden ook remblokken niet van winters weer. Vooral bij velgremmen kan vocht en vuil ervoor zorgen dat de velg sneller slijt. Maar ook andere typen remmen hebben onderhoud nodig. Bedenk ook dat remafstanden langer zijn op nat wegdek. Reden te meer om te zorgen dat de remmen van je fiets in goede staat zijn.

Verlichting en reflectoren

In de winter wordt het snel donker. Het kan zomaar zijn dat je vertrekt van je werk terwijl het licht is en thuiskomt in de schemering. Zorg daarom voor een goede verlichting op je fiets. Dit kan in de vorm van losse lampjes of van een vast fietslicht. Ook reflectoren zijn belangrijk. Met name wanneer de zon laag aan de horizon staat of als het schemert, kunnen reflectoren helpen om je zichtbaarheid voor anderen te vergroten. 

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.