Bezoekers Olympische Spelen in Rio kunnen risico’s op Zika virus verkleinen

Amsterdam, 2 augustus 2016 Reisverzekeraar Allianz Global Assistance raadt toeristen die de Olympische Spelen in Rio de Janeiro bezoeken aan om voorzorgsmaatregelen te nemen. Zo kunnen ze gezondheidsrisico’s verkleinen om vervolgens veiliger te genieten van de festiviteiten in de Olympische stad van 2016.

Meer dan zeven miljoen toeristen staan op het punt af te reizen naar Rio de Janeiro voor de Olympische zomerspelen. Van 5 tot en met 20 augustus reizen bezoekers van over de hele wereld naar de stad om de verschillende wedstrijdlocaties te bezoeken. Hoewel de meeste mensen naar huis terugkeren met mooie herinneringen, worden sommigen geconfronteerd met onverwachte problemen. Allianz Global Assistance wil de reizigers daarom een aantal praktische tips geven om risico’s te verkleinen.

Zika en andere door muggen overgebrachte ziektes
Zika verspreidt zich snel en, volgens de World Health Organisation (WHO), is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die op het punt staan zwanger te worden. Het virus kan aangeboren afwijkingen bij het kind veroorzaken. Andere door muggen overgebrachte ziektes die voorkomen in Brazilië zijn knokkelkoorts en malaria. De meest effectieve manieren om jezelf te beschermen tegen muggen zijn:

  • Insectenwerende middelen op zowel kleren als lichaam aanbrengen
  • Armen en benen bedekken
  • Vroeg in de ochtend en bij zonsondergang binnen blijven
  • Stilstaand water vermijden
  • Ter voorkoming van het Zika virus is het gebruik van condooms aanbevolen

Zwangere vrouwen kunnen voor hun vertrek het beste contact opnemen met hun huisarts, verloskundige of gynaecoloog. De huisarts kan eventueel medicatie voorschrijven ter bescherming tegen malaria. Ook wordt aangeraden de website van het RIVM regelmatig te raadplegen voor eventuele bijgestelde adviezen.

Aanbevolen vaccinaties

  • Vaccinatie tegen gele koorts wordt aanbevolen. De bescherming van de vaccinatie duurt 10 jaar, maar moet in ieder geval 10 dagen voor de reis worden gezet, apart van eventuele andere vaccinaties.
  • Standaard vaccinaties (difterie, tetanus en polio)
  • Afhankelijk van de duur van de reis, wordt vaccinatie tegen tyfus en virale hepatitis A en B, aanbevolen. Neem daarvoor contact op met de huisarts, GGD of reisarts van de verzekering voor advies.

Hoge medische kosten
Kijk voor vertrek de reisverzekering nog eens goed na, want medische kosten in Brazilië zijn erg hoog. Zo kan een medische behandeling of een ziekenhuisopname al snel oplopen tot duizenden euro’s. Indien er sprake is van een gezondheidsprobleem, is het daarom heel belangrijk om direct contact op te nemen met de alarmcentrale.

Hoog misdaadpercentage
Rio de Janeiro heeft een hoog misdaadpercentage. Bezoekers moeten er op letten dat ze in het stadscentrum geen zichtbare merkkleding dragen of kostbare horloges en sieraden dragen. Als men op het strand een duik wil nemen, vraag dan aan buren om even op je spullen te letten. Kijk uit voor een groep met kinderen. Het is vaak een tactische manier om te doen alsof ze ruzie hebben maar dan uit elkaar gaan en spullen stelen van onoplettende mensen. Als men de bekende sloppenwijken ofwel favela’s wil bezoeken, doe dat alleen met een officiële gids.
© Allianz Worldwide Partners 2018. Alle rechten voorbehouden.