Terreuraanslagen en natuurrampen

Voor de deelstaten New South Wales, Victoria en de Australian Capital Territory (Canberra) zijn de noodtoestand en evacuatieorders helemaal of grotendeels opgeheven. Daarom wijzigt het Ministerie van Buitenlandse Zaken de kleurcode van ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) naar ‘geel’ (let op, veiligheidsrisico’s). Door bosbranden kan de luchtkwaliteit in sommige delen van het land nog zeer slecht zijn.

Nu de kleurcode is aangepast, wordt er geen vergoeding van de annulerings- of omboekkosten meer gegeven op de dekking 'Terreuraanslagen & natuurrampen' als deze is afgesloten bij de Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering.

Op dit moment zijn er meer dan 100 bosbranden in verschillende staten in Australië. Voor de staat New South Wales geldt de noodtoestand vanaf vrijdag 3 januari tot en met donderdag 9 januari 2020 vanwege de groter wordende bosbranden.

Wanneer de optie 'Terreuraanslagen & natuurrampen' is afgesloten bij de Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering bieden we dekking voor de gevolgen hiervan. Dat betekent dat wij voor geboekte reizen naar of via dit gebied de annulerings- of omboekingskosten vergoeden.


Wanneer bieden wij dekking?

Vertrekdatum van de reis ligt vanaf: 

 • Ingangsdatum dekking: 3 januari 2020


Voor welke verzekeringen bieden wij dekking?

 • Doorlopende Reis en Annuleringsverzekering: als de dekking 'Terreuraanslagen en natuurrampen' is afgesloten. 
 • Als op op één van de  (doorlopende) annuleringsverzekeringen van Allianz Global Assistance de dekking 'Samengestelde reis' van toepassing is. 


In welk gebied geldt de dekking?

Het gebied waarvoor we dekking bieden is de staat New South Wales in Australië.


Belangrijke aanvullende informatie

Wij vergoeden de kosten van annuleren of omboeken van een geplande reis. Voor een pakketreis geldt dat dit eerst gemeld moet worden bij de reisorganisatie waar de reis geboekt is. De reisorganisatie kan afhankelijk van de situatie de reis namelijk omzetten of een gedeeltelijke vergoeding geven. Hiervoor biedt het Calamiteitenfonds dekking.

Met de dekking Terreuraanslagen & natuurrampen ben je voor enkele specifieke ernstige gebeurtenissen verzekerd. Deze dekking hoort bij de Doorlopende Reis- en Annuleringsverzekering. Het gaat om de volgende gebeurtenissen:

 • Natuurramp
 • Terreuraanslag
 • Wijziging van het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Wanneer wij dekking bieden, staat het op deze pagina vermeld. De dekking geldt alleen als er sprake is van een ernstige situatie. Wij beoordelen per geval of daar sprake van is. Daarbij gaan wij uit van de volgende uitgangspunten:

 • De boekingsdatum van de reis ligt voor de gebeurtenis
 • Het vertrek naar de bestemming ligt binnen 30 dagen na de gebeurtenis 

Natuurramp

Onder een natuurramp vallen de volgende gebeurtenissen:

 • Aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter of groter.
 • Orkaan, tyfoon of een cycloon met een kracht van 4 of 5 op de schaal Saffir-Simpson.
 • Vulkaanuitbarsting met een Volcanic Explosivity Index (VEI) van 5 of zwaarder.

Terreuraanslagen

In het geval van een terreuraanslag waarbij doden of gewonden vallen, bieden wij altijd dekking. Is er een dreiging van een terreuraanslag, dan moet een officiële instantie in het gebied het hoogste risico-niveau hebben afgekondigd. Het niveau is vergelijkbaar met minimaal niveau 5 (Kritiek) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). 

Reisadvies Buitenlandse Zaken

Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) is vooral van toepassing bij zogenaamde molest (dus oorlog, volksopstanden en overig geweldsdreiging).
Bij molest bepalen we of er dekking is aan de hand van de kleurcoderingen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Reist een verzekerde naar of door een gebied, waarvan BuZa de codering wijzigt van Groen of Geel naar Oranje of Rood? Dan geven wij dekking als het op deze pagina is gepubliceerd. 

De dekking geldt voor het direct getroffen gebied. Een terreuraanslag in Barcelona zal geen dekking bieden voor een reis naar Valencia. Per gebeurtenis zullen wij het gebied waarvoor wij dekking bieden zo nauwkeurig mogelijk beschrijven en publiceren op deze pagina.
Als er ook dekking is volgens een andere verzekering, bijvoorbeeld het Calamiteitenfonds, dan kunnen wij het besluit om dekking te bieden, opheffen.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.