Extreme kou

Blootstelling aan extreme kou is net zo gevaarlijk als blootstelling aan extreme hitte. Bevriezingsverschijnselen en onderkoeling kunnen ernstige gevolgen hebben. Je kunt vermoeidheid, gevoelloosheid, koude rillingen, spierkrampen, tintelingen en pijn ervaren. Door een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen kun je onderkoeling eenvoudig voorkomen.

Onderkoeling is een toestand waarbij de lichaamstemperatuur daalt omdat het lichaam zijn warmte sneller verliest dan produceert.

 

Er zijn twee fasen van onderkoeling:

 • Milde onderkoeling: ontstaat wanneer de lichaamstemperatuur daalt onder de 37° Celsius. De hartslag en ademhaling versnellen; het rillen neemt toe, de handen en voeten worden wit en koud. De eerste aanwijzingen van iemand met milde onderkoeling zijn vermoeidheid, rillingen, prikkelbaarheid en warrig taalgebruik. Moedig deze slachtoffers aan om te bewegen om spierwarmte te genereren. Als het kan moeten wind en regen vermeden worden en alle natte kleding vervangen worden door droge. Geef de persoon warme drank en houd ze warm.
 • Ernstige onderkoeling: ontstaat wanneer het lichaam daalt onder de 33° Celsius. In dit geval is de situatie veel alarmerender. Het slachtoffer voelt zich niet langer rillerig, de spieren beginnen te verstijven en de lippen van de persoon worden blauw. De hartslag en de ademhaling vertragen geleidelijk en er beginnen zich gevoelens van verwarring en onverschilligheid te manifesteren. Dit wordt gevolgd door slaperigheid, dan verlies van bewustzijn en uiteindelijk coma. Bij een temperatuur onder de 30° Celsius kunnen de vitale functies niet meer gevoeld worden en het slachtoffer lijkt overleden. De pupillen zijn groot en bewegen niet meer, de hartslag is niet meer voelbaar, de ademhaling is zwak en op elk moment kan de dood optreden door hartfalen.

Bevriezing

Bevriezing kan zeer ernstig zijn en kan leiden tot amputatie van de aangedane lichaamsdelen. Tekenen van bevriezing zijn verlies van gevoel, kleurverlies of het blauw kleuren van de huid. Herken je klachten van bevriezing? Hierbij onze tips:

 • Warm dan de getroffen lichaamsdelen langzaam op, net als de rest van het lichaam. 
 • Vermijd grote temperatuurverschillen. 
 • Wrijf de huid niet, gebruik geen heet water om te ontdooien en ga niet te dicht bij een warmtebron zitten. 
 • Wees erg voorzichtig en vermijd wrijven of stoten van de getroffen ledematen.

Ernstige onderkoeling

Alle slachtoffers van ernstige onderkoeling moeten onmiddellijk naar het ziekenhuis. Bedek tijdens het wachten op de ambulance het slachtoffer met dikke dekens en leg de persoon op een plaats waar hij beschermd is tegen de kou. Het opwarmen van het slachtoffer moet geleidelijk gebeuren, door middel van droge kleren en extra bronnen van warmte in de kamer. Geef het slachtoffer nooit warme drank, leg hem niet direct naast een warmtebron en vermijd het warm wrijven van lichaamsdelen. De snelle stijging van temperatuur kan gevaarlijk zijn. De meest kwetsbare ledematen in geval van bevriezing zijn de handen, voeten, oren, neus en wangen.

Je kunt het niet alleen koud krijgen door lage temperaturen, maar ook door het dragen van natte kleding, vermoeidheid, honger en blootstelling aan koude wind. Hieronder volgen een aantal tips.

Kies je kleding zorgvuldig: 

 • Kies stoffen die warmte vasthouden, droog blijven en bescherming bieden tegen wind zoals zijde, wol en bepaalde synthetische vezels. 
 • Draag drie lagen kleding van goede kwaliteit en zorg dat je bovenste laag wind- en waterdicht is. 
 • Om bevriezing te voorkomen bescherm je je handen met handschoenen, je voeten met goede kwaliteit sokken en schoenen. 
 • Draag een wollen muts en eventueel een bivakmuts om je neus en gezicht te beschermen. 
 • Reis je naar hoge gebieden of een extreem koud land, bereid je dan goed voor.

Denk ook aan de volgende zaken:

 • Goed eten in een koud klimaat is erg belangrijk, omdat je meer calorieën verbrandt om warm te blijven. Ga je wandelen, neem dan suikerhoudende snacks en genoeg te drinken met je mee. Het liefst een warme drank in een thermosfles. 
 • Probeer tabak en alcohol te vermijden. Tabak heeft effect op de bloedcirculatie, waardoor ledematen meer vatbaar zijn voor bevriezing. Alcohol werkt vaatverwijdend en stimuleert lichamelijk warmteverlies.
 • Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent maar raadpleeg een arts ter plaatse. De alarmcentrale van je reisverzekering kan je helpen. Zij geven je advies bij de keuze van het beste ziekenhuis ter plaatse en eventueel de betaling hiervan. 

Een airconditioner is een heerlijke koeltebron bij extreme hitte. Maar wees voorzichtig. Abrupte veranderingen in temperatuur kunnen leiden tot griep, verkoudheid, oor- of keelklachten. Schakel ’s nachts de airconditioning uit, zet de temperatuur hoger of houd een extra deken bij de hand, voor het geval je het koud krijgt.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.