Seksueel overdraagbare aandoeningen (Soa's)

Een seksueel overdraagbare aandoening (soa) is een ziekte die je op kunt lopen als je in contact komt met iemand die al een geslachtsziekte heeft. Een soa kan alleen worden overgedragen bij seksueel contact. Het is daarom verstandig een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen zodat je deze ziekte op je vakantiebestemming kunt voorkomen.

Zoals de naam al aangeeft, soa is de verzamelnaam van een hele reeks seksueel overdraagbare aandoeningen. 

Deze worden veroorzaakt door verschillende organismen:

  • Diverse bacteriën en spirocheten zoals syfilis, gonorroe en chlamydia.
  • Diverse virussen zoals HIV, Hepatitis B en C, ziekten door CMV (cytomegalovirus), herpes en genitale wratten.
  • Schimmels.
  • Trichomonas parasiet.

Naast de vaak ernstige gevolgen van de ziektes bestaat ook het risico dat geïnfecteerde patiënten de ziekte aan hun partner(s) overdragen. Gevolgen kunnen zijn het ontwikkelen van kanker, steriliteit en bij zwangere vrouwen, het infecteren van hun foetus. Voor de reiziger is het risico van het oplopen van seksueel overdraagbare aandoeningen zeer reëel, vooral als de bestemming zich bevindt in een ontwikkelingsland.

Meestal is de drager van een soa zich niet eens bewust dat hij of zij besmet is. Voordat de symptomen merkbaar zijn, kan de besmette persoon de ziekte zonder te merken aan anderen overdragen.

Symptomen kunnen snel optreden. Een diagnose is niet altijd even gemakkelijk en kan lang onderzoek vergen. De behandelingen zijn vaak langdurig en kunnen ongewenste na-effecten veroorzaken. Daarnaast is het niet gegarandeerd dat men is genezen.

In het geval dat een condoom per ongeluk scheurt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts om de risico's van een mogelijke soa-overdracht na te gaan. Vooral als er een groot risico is het aidsvirus op te lopen. Je kunt dan samen beslissen of je een antivirale preventieve behandeling begint.

Daarnaast moet je onmiddellijk een arts te raadplegen als de volgende symptomen optreden: gezwollen klieren in de lies, genitale zweren of wratten, pijn bij het ejaculeren, abnormale vaginale afscheiding, bloederige afscheiding buiten de menstruatieperiode, brandend gevoel bij urineren, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, maar ook huiduitslag, gewrichtspijn, koorts en griepverschijnselen.

Met uitzondering van Hepatitis B bestaan er geen vaccins tegen deze infecties. Preventie is dus absoluut noodzakelijk. Alle aanbevelingen zijn van toepassing in eigen land en de rest van de wereld. De enige garantie om te voorkomen dat je besmet wordt is onthouding van seksuele activiteit. Ben je niet bereid om voor deze extreme maatregel te kiezen, dan is het essentieel om altijd een condoom te gebruiken.

Een laatste aanbeveling is om nooit op blote voeten te lopen. Sommige soa's (inclusief de meest ernstige zoals aids of hepatitis) zijn niet alleen seksueel overdraagbaar maar ook via de bloedbaan. Je kunt je bijvoorbeeld per ongeluk prikken aan een achtergelaten spuit of naald in het zand van het strand of in de hoteltuinen. Het is gemakkelijk om dit risico te vermijden door altijd schoenen te dragen. Dit geldt ook voor je kinderen. 

Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent maar raadpleeg een arts ter plaatse. De alarmcentrale van je reisverzekering kan je helpen. Zij geven je advies bij de keuze van een goed ziekenhuis ter plaatse en regelen eventueel de betaling hiervan.

Veelgestelde vragen

Heb je vragen over de producten, diensten of hulpverlening van Allianz Global Assistance? Vind het antwoord in de veelgestelde vragen.

Reviews - De klant aan het woord

Bij Allianz Global Assistance staan service en klantgerichtheid centraal. Ons motto is niet voor niets `How can we help?´.

Algemene contactinformatie

Allianz Global Assistance is gevestigd in Amsterdam. Hieronder vind je de adres- en bezoekgegevens.