Algemene informatie bij een natuurramp of aanslag

In de media wordt veel aandacht besteed aan gebieden waar onrust heerst of die zijn getroffen door bijvoorbeeld een bosbrand of aardbeving. Reis je naar een van de landen of gebieden waar een calamiteit heeft plaatsgevonden, dan kunnen wij ons voorstellen dat je vragen hebt over de dekking van je reis- en annuleringsverzekering. Hieronder vind je antwoord op algemene vragen. Klik op de vraag voor het antwoord. Of ga terug naar het overzicht.

 

Veel gestelde vragen

 1. Ik reis binnenkort naar het land of gebied wat getroffen is. Hoe kan ik meer informatie krijgen over de situatie ter plekke?

  Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken worden de meest recente ontwikkelingen gemeld. Je kunt ook altijd bellen met het nummer van BuZa, deze is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op +31 247 247 247.

 2. Wat is een reisadvies?

  Het ministerie van Buitenlandse zaken brengt veiligheidssituaties per land in kaart. Zij hebben daarvoor dag en nacht contact met Nederlandse ambassades en consulaten die goed weten wat er speelt in een land. Aan de hand van deze informatie wordt bepaald hoe veilig een land is. Op basis daarvan brengen zij een (reis)advies uit. Voor dit advies hanteren zij vier kleurcodes:

  • Groen: er gelden geen veiligheidsrisico’s voor een gebied
  • Geel: er zijn enkele veiligheidsrisico’s waar je op moet letten, weest daarom alert
  • Oranje: de veiligheidsrisico’s zijn hoog en reizen naar dit gebied wordt afgeraden wanneer dit niet noodzakelijk is
  • Rood: het reizen naar dit gebied is levensgevaarlijk en wordt sterk afgeraden

  Bij de hoogste classificatie (rood) raadt het ministerie van Buitenlandse zaken reizigers af om een bepaald land te bezoeken. In de volksmond heet dit ook wel een negatief reisadvies. Redenen voor het afraden van reizen zijn bijvoorbeeld gewelddadige conflicten en criminaliteit, spanningen van politieke aard of natuurgeweld.

 3. Wat dekt de reis- en annuleringsverzekering bij een (negatief) reisadvies?

  Als je reist naar een land waarvoor alleen veiligheidsrisico’s gelden (code geel), dan ben je gedekt via de reis- en annuleringsverzekering. Is er sprake van gedwongen oponthoud door natuurgeweld of staking en moet je daardoor langer blijven dan gepland? Dan dekt de reisverzekering de extra reis- en verblijfskosten. Dit geldt ook voor schade aan de bagage. De reisverzekering blijft geldig tot terugkeer in Nederland.

  Landen waarvoor code rood of oranje geldt zijn niet veilig om te bezoeken. Je kunt contact opnemen met je reisorganisatie of touroperator om de reis om te boeken. Besluit je om toch naar een land af te reizen waarvoor een negatief reisadvies geldt, dan wordt normale reisschade zoals verloren bagage wel vergoed. Je moet hiervoor wel de dekking ‘Bagage’ hebben afgesloten op je reisverzekering. Schade die ontstaat door de onveilige situatie wordt niet vergoed. Dit zijn bijvoorbeeld onkosten door het vroegtijdig beëindigen van de reis of de kosten van repatriëring.


Ga je binnenkort op reis of ben je al op reis? Dan kun je hier de meest gestelde vragen bekijken:


Terug naar het overzicht

© Allianz Worldwide Partners 2018. Alle rechten voorbehouden.